Tot un drac - logo

marți, 15 ianuarie 2013

Dspre sănătate in România

Sistemul medical românesc este extraordinar... de prost. Am mai scris în repetate rânduri despre cazuri în care sistemul de sănatare românesc dă rateuri, dar presupun că toţi ştim că peştele de la cap se împute. Aşa că noul ministru al sănătăţii pe numele lui Eugen Nicolăescu, odată ajuns în fruntea ministerului şi-a adunat toţi acoliţii (a se citi consilieri) şi a făcut un mare, lung şi anevoios brainstorming cu tema "Hai să mai vedem ce-i de furat". Principalul motiv al brainstormingului a fost faptul că, odată ajuns în fruntea unui minister falimentar, a realizat că şpăgile împinse la mai-marii ştabi din şatră (a se citi partid) nu se pot recupera din împrumuturi (a se citi furturi) din bugetul şi aşa subţiat de predecesori. Aşa că tot brainstormingul s-a concentrat pe ideea identificării noilor surse de venituri la bugetul personal.

Idei s-au vehiculat multe, dar majoritatea au picat datorită faptului că se încearcă o câştigare a alegerilor şi  peste 4 ani. Din acest motiv trebuie să supere cât mai puţini oameni. Dintre aceste idei merită menţionate câteva pentru a identifica nivelul de josnicie la care s-a ajuns în politica românească.

1. Programul de sănătate la pensionari. Dat fiind faptul că pensionarii nu mai plătesc acea contribuţie la sănătate pe care o plătesc angajaţii, ar fi fost o soluţie bună să creăm prima fabrică de curent electric bazată pe biciclete. Şi cine e cel mai potrivit pedalist dacă nu pensionarul? N-au ce face toată ziua şi adoră să se întâlnească prin parcuri cu cei de-o seamă pentru a pălăvragi. Acum imaginaţi-vă parcurile pensionarilor pline de biciclete la care pensionarii pot pedala pentru a produce curent electric. Şi cum mişcarea însănătoşeşte şi revigorează organismul, pensionarii vor cheltui mai puţin din bugetele de medicamente. Implicit rămân bani de furat pentru politicieni. Ba mai mult, curentul produs poate fi vândut. Bang, altă sursă de venit. Singura problemă era că pierdeau electoratul de pensionari care s-ar fi simţit exploataţi.

Ca o notă adiţională, s-a încercat aceeaşi idee cu hipsteri, care, deşi sunt biciclişti convinşi, ar fi renunţat imediat la idee în momentul în care ar fi realizat că ciclismul a devenit mainstream.

2. Programul de sănătate la tineri. Se ştie că tinerii sunt predispuşi la fumat. Şi atunci de ce n-ar masca reducerea cheltuielilor cu bugetele de sănătate alocate spitalelor sub forma unei campanii antifumat. Să se dea sfoară în ţară că persoanele care au fumat cel puţin o dată în viaţă nu mai sunt tratate în spitalele româneşti. Fumezi, mori! Din nou, pierdeau electoratul de fumători.

3. Programul de sănătate la şomeri. "Nu produci... mori, dă-te dreacu de pârlit!" ar fi fost sloganul campaniei de reformare. Ideea de bază ar fi fost că beneficiază de acces la programul naţional de sănătate doar contribuabilii. Ideea pare ok la prima vedere, dar duce la creşterea industriei bazate pe moarte şi nu era neapărat în avantajul lor.

4. La un moment dat, pe parcursul brainsormingului s-a propus ideea de a încerca aducerea sistemului pe profit prin investiţii şi analize economice pertinente care să rentabilizeze ariile neperformante ale sistemului. Dar toţi membrii participanţi au râs 10 minute pe seama amărâtului care a propus ideea după care a fost dat afară din şedinţă şi concediat din poziţia de consilier.

Concluzie: Singura propunere viabilă care supără doar persoanele intelectuale şi eventual câteva mămici a fost tăierea bugetelor alocate instituţiilor private de sănătate. 

"Ai bani de privat, plăteşte tăticu'. Noi nu mai decontăm nici măcar parţial singurele proceduri care chiar se fac la standarde europene în România. Las' că prostimea e obişnuită cu jegul din spitale. Iar din cei 10% luaţi de la privat luăm 2-3 ghivece cu flori în spitalele de stat şi de restul mergem noi în vacanţe. Iar dacă ne îmbolnăvim noi, ne tratăm în Austria... tot pe banii voştri."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu