Tot un drac - logo

vineri, 7 decembrie 2012

Dilema cetăţeanului turmentat şi informarea

Tăticul Caragiale scria într-o scrisoare mai mult sau mai puţin pierdută pe la 1884 despre un cetăţean turmentat care habar nu avea cu cine să voteze. Astăzi vă scriu şi eu despre acelaşi cetăţean după 128 de ani. Din punctul lui de vedere, nu cred că s-a schimbat ceva. 

Este acelaşi circ politic bazat pe mită, trafic de influenţă şi nepotism. Şi mai mult decat atât, cetăţeanul este minţit, dus de nas, mituit cu acadele electorale în speranţa că în momentul votului, singurul moment care contează de fapt, va pune mult dorita ştampilă în pătrăţelul corespunzător în timp ce suge cu poftă din acadea. Singurul lucru care s-a schimbat este sursa turmentării, metoda prin care cetăţeanul e ameţit şi păcălit spre votare. Priviţi filmuleţul de mai jos, după care continuaţi lectura.


Aţi observat vreo diferenţă între ce era acum 128 de ani şi situaţia curentă? Tehnologia a evoluat şi de la discursuri politice în pieţe publice am ajuns la pagini de Facebook. Dar tot de la tehnologie vine şi soluţia. Există un site nu foarte mediatizat în care îi găsiţi pe toţi cu toate ale lor. El se numeşte www.hartapoliticii.ro şi oferă informaţie structurată, organizată şi care chiar mă ajută în decizia cetăţeanului turmentat. Eu sunt sigur că nu cunoaşteţi toţi candidaţii din circumscripţia de care aparţineţi. Aici îi veţi găsi cu toate ale lor.

Şi aveţi mai jos candidaţii din zona locuinţei mele. Să aruncăm o privire peste lista cantidaţilor la titulatura de deputat. Din 6 persoane dispar din start 2. Eu nu votez PRM că-i al lui Vadim şi nici UDMR fiindcă prefer români. Ungurii se votează între ei în regiunile în care locuiesc. Din cei 4 rămaşi, trei au semne de exclamaţie care duc către motive pentru care nu ar trebui votaţi. Aşadar, a rămas o singură persoană: Tătaru Gică - Sebastian. Pe el nu-l cunosc. Din ce observ în articolele de presă prezentate pe acelaşi site, văd că omul e un tânăr cu idei măreţe. Pe el am să-l votez, dar nu din cauza a ceea ce promite, ci fiindcă nu există altcineva mai bun.
Pe partea de senatori, lucrurile sunt ceva mai sumbre. Din 5 candidaţi, aplicând regulile de mai sus, rămâne unul singur şi acela e de la PPDD. Să fim serioşi! Nu văd vreun motiv pentru care o persoană în viaţă ar vota PPDD. Aşadar, nu am cu cine vota. Nu am decis încă dacă domul Tătaru merită efortul de a merge până la secţia de votare. 
Aşadar, ne vedem peste alţi 4 ani, probabil cu aceeaşi dilemă a cetăţeanului turmentat.

2 comentarii:

 1. Bestial articol.

  Aceeasi problema o am si eu:
  NU!, NU!, Vreau Roman, NU Vadim!, NU PPPD!,

  Eu cu cine votez!

  RăspundețiȘtergere
 2. Optiunile "NU Vadim" si "Vreau Roman" nu se bat cap in cap?

  RăspundețiȘtergere