Tot un drac - logo

joi, 22 noiembrie 2012

Despre servicii plătite in Poliţia Română

Povestea: Am auzit din vorbele unor cunoscuţi cum că există poliţişti care vin sâmbăta sau duminica de acasă pentru a rezolva buletinele unor piloşi contra unor sume de bani. Sumele se învârt în jurul valorii de 85 de lei pe buletin.

Problema: De fapt, sunt două probleme. Prima ar fi cozile interminabile la buletine care descurajează pe oricine doreşte schimbarea sau emiterea documentului. Cunosc cazuri în care buletinul era expirat deja de luni bune, iar persoana avea cinci bonuri din alea de ordine pentru care nu fusese respectată ora şi persoana în cauză a fost nevoită să renunţe.

A doua problemă ar fi venitul mic al poliţistului de la Evidenţa Populaţiei care, spre deosebire de colegii lui de la Rutieră nu au atât de multe surse de şpagă. Şi atunci acceptă să facă ore suplimentare în weekend pentru rotunjirea veniturilor.

Soluţia: Evident, cea mai potrivită soluţie ar fi intrarea în legalitate. Asta presupune reglementarea unor intervale orare în weekend şi o taxă piperată coroborâtă cu posibilitatea de efectuare şi respectare a programării. Această soluţie ar avea doar beneficii. În primul rând, solicitantul de buletin dispus să plătească ar avea ocazia să obţină documentul în condiţii civilizate, pe bază de programare, în afara orelor de lucru pe care majoritatea dintre noi le avem şi care se suprapun cu orele de lucru ale Poliţiei.

În al doilea rând, funcţionarul public ar avea un cadru legal în care să-şi desfăşoare activitatea fără teama de a fi prins cu şpagă şi pedepsit, iar pe deasupra ar avea şi ocazia unor venituri suplimentare deloc neglijabile. Chiar dacă la 85 ron ar plăti cei 16% impozit, tot rămâne cu aproximativ 70 de lei. Dacă are trei sau patru clienţi într-o zi, câştigă aproape 300 de lei pentru mai puţin de o oră de muncă. Sunt sigur că-i convine.

Al treilea beneficiar ar fi statul român, care ar câştiga din cei 16% impozitaţi. Şi nu ar mai avea frigiderul plin de carne din partea multor români.

Editare ulterioară: Am primit pe adresa redactiei menţiunea ca nu sunt doar 16% impozitul şi taxele pe salariu, ci se învârt în jurul a 37%. Recalculând, tot rămân peste 50 de lei. Pentru 4 oameni rezolvaţi într-o oră de sâmbătă, funcţionarul primeşte peste 200 de lei, iar statul restul până la 340. Pentru 200 lei ora de muncă, eu tot aş veni vreo două ore. Mă gândesc că şi lor le convine pentru siguranţă şi reintrarea în legalitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu