Tot un drac - logo

vineri, 13 iulie 2012

Despre Berlin Kebab şi durata unui minut lung

Când scriu acest articol încă aştept. Am făcut o comandă la Berlin Kebab la 11:14, iar acum este 13:14. De două ore aştept un nenorocit de sandwich. Ăsta e pentru mine. Comanda era pentru 6 persoane totuşi. Şi ei aşteaptă... Nu ştiu dacă e foamea care vorbeşte sau eu, dar e cert că nu mai comand a doua oară de la ei. Povestea e cam aşa.

Am dat comanda online. Apare status că e în procesare, primesc mail. La fix o oră după, primesc al doilea mail cum că a fost finalizată comanda. Eu, contrariat, folosesc butonul "Ai o problemă" de lângă comandă şi le scriu un mesaj: "Cum poate fi o comandă finalizată, dacă la mine nu a ajuns nimic?". În două minute mă sună o femeie foarte revoltată de faptul că eu am îndrăznit să fac reclamaţie şi să-mi explice că o comandă devine finalizată atunci când pleacă de la ei şi că ei nu au cum să ştie când face şoferul livrarea ca să poată să o facă finalizată atunci.

Ca să vă răspund, şoferul ar putea avea un nenorocit de telefon cu o aplicaţie conectată la serverul lor şi când livrează o comandă să vadă adresa de livrare pe telefon, iar după ce ia banii de la client să dea un click şi să zică serverului că a fost finalizată comanda. Deci se poate! Dar ei nu vor să investească banii pentru a avea un sistem complet. În schimb, au pretenţii de comenzi online cu status al comenzii şi spamuri pe mail când comanda îşi schimbă statusul. Dar asta deja e altă poveste. Aşadar, comanda e finalizată când pleacă de la ei.

Şi aştept. Şi aştept. Şi aştept. La 12:50 sun din nou să întreb de ce nu a ajuns şoferul. Îmi răspunde altă femeie, îi expun problema şi îmi spune să aştept în telefon. După un minut intră pe fir altă femeie şi mă întreabă din nou care e problema. Aşa că îi mai spun şi ei odată. La care ea, după o căutare în sistemul lor, îmi spune că au fost foarte aglomeraţi, iar pentru comanda mea nici nu a fost emis bon şi că îşi cere scuze şi că o s-o trimită cum ajunge primul şofer. Ca să nu fiu mârlan, o înţeleg şi accept soluţia ei de compromis. E 13:24 şi încă nu a venit.

Eu pot trage nişte concluzii. 
1. Treaba de pe site cu statusul comenzii e doar de formă. La fix o oră după ce ai făcut comanda, devine finalizată fără să conteze dacă livrarea s-a făcut sau dacă cineva s-a uitat peste comanda respectivă. Deci sistem de spămuit clienţii fără nici un folos.
2. Dacă faci reclamaţie eşti luat în răspăr cu o indignare deosebită asupra faptului că ai îndrăznit să pui o întrebare. Lipsă de respect faţă de client.
3. Sistemul de comenzi online nu are nici o legătură cu sistemul lor intern care e bazat pe bonuri. Probabil e o fătucă neatentă care se ocupă să mute comenzile primite pe net în bonuri de hârtie care se plimbă prin local de la bucătar la bucătar.
4. Berlin Doner Kebab e de rahat. Deşi îmi plăcea ideea de a putea comanda sandwich cu ingredientele pe care le doresc eu, am să renunţ definitiv la serviciile lor şi am să îndemn şi prietenii, cunoscuţii şi cititorii acestui blog să nu mai apeleze la serviciile lor.

E 13:40 şi încă nu a venit. Over and out.

Update 17/07/2012: Astăzi m-a sunat cineva de la Berlin să-mi spună că a citit articolul meu şi mi-a explicat care a fost situaţia. Se pare că din online comentariile la comenzi (mai exact comentariile adăugate cu butonul "Ai o problemă?") ajung la un şef de-al lor şi că respectivul şef, în urma problemei ridicate de mine atunci a sunat la restaurant, s-a interesat asupra statutului comenzii şi a primit o informaţie de la cineva din restaurant cum că respectiva comandă a fost trimisă. Din acest motiv mi s-a spus atunci că a mea comandă a fost trimisă.

Astăzi, în urma citirii articolului, mi s-a transmis că a înţeles problema mea, a investigat situaţia creată atunci şi cum a fost posibil să se perpetueze o informaţie greşită, că persoana care a minţit din restaurant a fost concediată şi că îşi cer mii de scuze pentru situaţia creată. De asemenea au ţinut să precizeze faptul că ei încearcă pe cat posibil să fie alături de clienţii lor.

Din punctul meu de vedere, mă bucură faptul că au fost destul de corecţi încât să mă sune şi să îşi ceară scuze. Totodată mă bucură faptul că articolele mele ajung acolo unde trebuie. Îmi pare oarecum rău de persoana concediată. Dacă a fost minciună intenţionată din partea ei, probabil merită. Dacă a fost un accident, probabil că ar fi trebuit luate alte măsuri în afară de concediere astfel ca acest gen de accidente să nu se mai întâmple.

În altă ordine de idei, mi-au promis că următoarea comandă va fi din partea casei dar nu mi-au zis o sumă maximă. Mă bate gândul să trimit o masă pe cinste la un orfelinat din Iaşi. Ce părere aveţi? PS: Dacă mai e cineva de la Berlin Kebab care citeşte update-ul la articol, vă rog să specificaţi în comentarii o sumă în care să mă încadrez.

5 comentarii:

 1. Berlin Doner Kebab chiar nu e de rahat, ai avut tu ghinion de data asta. Mancarea e super-buna si relativ ieftina. E adevarat n-am facut comenzi online dar nu cred ca e singura locatie la care ai comandat si care mai incurca comenzile cateodata, se intampla si la case mai mari :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu am spus că mâncarea nu e buna. Ci doar sistemul de livrari şi serviciile conexe. Cat despre alte "case mai mari", am mai paţit o singură dată la un restaurant chinezesc să imi aducă comanda altcuiva. Dar au venit într-un timp rezonabil. Nu ca aici, să aflu după aproape două ore că nici măcar nu au preluat comanda.

  RăspundețiȘtergere
 3. Foarte bine ai facut, asa trebuie facut la toti cei care detin localuri si nu se tin de cuvant, poate totusi isi fac serviciile mai bune!

  RăspundețiȘtergere
 4. Se intampla si la case mai mari. Eu am fost intotdeauna multumita de serviciile de acolo; si da, am patit si eu o data sa imi intarzie putin comanda, dar cand s-a intamplat asta si-au luat revansa aducandu-mi ceva din partea casei. Cine stie ce s-a intamplat in cazul tau, trebuia sa trimiti un mail pt ca ei chiar iau masuri daca vreun angajat face figuri...

  RăspundețiȘtergere
 5. am patit si eu la fel cu doner, nu stiu daca ar fi venit comanda pana la urma dar am sunat dupa vreo doua ore si am anulat, daca asa stiu ei sa isi tina clientii..

  RăspundețiȘtergere