Tot un drac - logo

vineri, 20 aprilie 2012

Despre sensibilitatea caracterului uman

Tu ce ai face dacă vezi un om accidentat, un om care zace rănit pe jos, un om care are nevoie de ajutor şi a cărui viaţă depinde de asta? Îl ajuţi, nu? Cauţi să dai primul ajutor, suni la 112, tot tacâmul. Ei bine, am reuşit să fiu uimit pentru a nu ştiu câta oară, văzând filmuleţul de mai jos.


În imagini se vede o persoana întinsă la pământ, rănită în urma unui accident rutier şi o mulţime de gură cască în jurul ei. Dintre toţi, două persoane caută în poşeta de lângă persoana rănită. Iniţial am crezut că, într-un exces de zel, se uită după documente sau date de contact pentru a informa familia, deşi asta nu e treaba lor. Dar la minutul 1:30 m-am lămurit. Nu e altceva decât jaf pe faţă. Femeia de etnie rromă (ca să fiu politically correct) ia ceva din poşetă şi bagă în sân.

Am rămas consternat la vederea umanităţii de care dă dovadă ciorditoarea... sau mai bine zis, la lipsa ei. Cum poţi să faci aşa ceva? Cum e posibil să vezi un om suferind iar tu, un alt om, să te gândeşti: "Ia să vedem ce are de valoare!" Care e următorul pas? Dacă s-a ajuns până aici, mă gândesc că o să fim ca vulturii. Cum vedem un accident pe stradă, ne repezim la victimă să-i luăm tot ce are de valoare. Şi de ce să ne limităm doar la poşetă? Scot patentul şi-i scot plombele, poate sunt din aur. Sau bag brişca şi recoltez un rinichi, dar numai dacă am lada frigorifică la mine.

E deplorabil stadiul la care am ajuns noi, ca societate. Mi-am amintit cu ocazia asta de un videoclip de la B.U.G. Mafia care descrie aceeaşi situaţie:

4 comentarii:

 1. Nu stiu ce se mira asa lumea. Ciorditorii au facut asta dintotdeauna. Nu e corect sa zicem ca e socant si nemaivazut ci mai degraba vazut rar la TV, si nici decum socant; faptul ca femeia era cazuta jos si tiganii doar furau e mult mai putin grav decat o talharie oarecare. La urma urmei femeia primea ajutor de la mai multi oameni iar tiganii isi faceau treaba cum stiau ei mai bine.

  RăspundețiȘtergere
 2. Spui că e mai puţin grav decât o tâlhărie oarecare? Sa luam două tâlhării oarecare. Prima, este tâlhărit un bărbat în putere, cu abilităţi de autoaparare. A doua, este tâlhărit un copil. Care e mai gravă? În opinia mea e a doua fiindcă se iau de un copil lipsit de apărare. Tot de aceea consider că furtul de la o persoană accidentată e mai grav decât o tâlhărie oarecare deoarece persoana, pe lângă faptul că e lipsită de apărare, mai e şi rănită.
  Cât despre mirat. Cred că asta e problema cu adevărat. Că am încetat să ne mai mirăm. Ne-am obişnuit să vedem drept normal un copmortament care nu ar trebui să fie acceptat. Care ar trebui să ne mire de fiecare dată şi care nu ar trebui să treacă nepedepsit.

  RăspundețiȘtergere
 3. Talharia e talharie, nu conteaza daca victima are capacitati de autoaparare. In momentul in care cineva a fost talharit e clar ca nu s-a putut apara. Pentru succesul unei talharii trebuie sa agresezi victima cu unicul scop de ai fura bunurile. In cazul de fata victima era oricum lovita si imobilizata, ce au facut tiganii nostri e exact acelasi rang cu furtul banilor de la unul rupt de beat dintr-un sant oarecare sau chiar portofelul unui simplu pasager dintr-un autobuz. Tiganii nostri nu au fost agresivi, nu au dat in cap la nimeni ci doar au furat niste lucruri unei persoane fara ca aceasta sa realizeze acest lucru. Pur si simplu erau in zona si au profitat de oportunitate. Faptul ca ei au ales sa jefuiasca persoana ranita in loc sa o ajute nu le poate schimba incadrarea nici macar la circumstante agravante. Legea "bunului samaritean" nu am vazut-o aplicata decat in Seinfeld, avand consecinte grave asupra serialului :))

  RăspundețiȘtergere
 4. Din cate imi aduc aminte au vrut sa-i ia si cerceii de la ureche dar femeia si i-a acoperit cu mainile. Parca asa am vazut in stirea de la TV.
  Ideea nu e cat de grava e infractiunea. Ci mai degraba faptul ca respectivii trebuie eliminati din societate. Daca instinctul de hot e mai presus decat instinctul de ajutor pentru un alt om e clar faptul ca nu poti fi reabilitat si reintegrat in societate. Asadar puscaria e o pedeapsa prea blanda. Oare cand se reintroduce pedeapsa capitala?

  RăspundețiȘtergere