Tot un drac - logo

luni, 16 ianuarie 2012

Taxa pe sărăcie

Zilele trecute am scris despre taxa de poluare auto şi despre faptul că ea ar fi o taxă retroactivă. Azi am ajuns la concluzia că minstrul mediului îmi citeşte blogul. Ori asta, ori sunt mai mulţi oameni care s-au plâns de acelaşi lucru. Spun asta deoarece vinerea trecută ministrul mediului a ţinut să afirme public şi să clarifice că această taxa nu este retroactivă din moment ce o plăteşte cumpărătorul care achiziţionează începând de acum un autoturism. Pe site-ul Anaf exist un calculator de taxă auto care poate ajuta la calcularea acesteia. Adresa este aici:

Ok. Ce înţeleg eu din treaba asta? În primul rând, înţeleg faptul că nu poluatorul plăteşte. Cel care plăteşte e acela care vrea să cumpere o maşină second-hand. Iar cei mai afectaţi sunt săracii. Ei sunt cei care vor suferi cel mai mult şi vor plăti cele mai mari taxe de poluare. Să vă explic... Cred că suntem cu toţii de acord că o maşină, cu cât e mai veche, cu atât e mai poluantă. Tehnologia din maşinile mai noi face ca nivelul de poluare să scadă. Tot relativ la vechimea maşinii mai e şi preţul. Cu cât maşina e mai veche, cu atât e mai ieftină. Maşinile mai noi sunt mai scumpe. Pe scurt:

masina veche = preţ mic = poluare mare
maşină nouă = preţ mare = poluare mică

Acum să ne ocupăm de oameni. Oamenii, la fel ca şi celelalte criterii menţionate anterior, nu pot fi împărţiţi în doar câteva calegorii. În funcţie de averea fiecăruia, ei se împart într-o plajă întinsă între cele 2 extremităţi: săraci şi bogaţi. Toate persoanele au tendinţa de a merge în sens crescător spre bogăţie. Indiferent de punctul în care se află fiecare persoană pe graficul bogăţiei, ea are acelaşi comportament: Vinde maşina veche şi ia una mai nouă. Vânzarea se face în funcţie de valoarea maşinii, cumpărarea se face în funcţie de nivelul pe scara bogăţiei. Cu cât ai mai mulţi bani, cu atât îţi vei lua o maşină mai bună, mai nouă, care poluează mai puţin. Pe măsură ce banii sunt mai puţini, îţi permiţi doar maşini second-hand, mai vechi şi implicit cu poluare mai mare.

Să ne gândim puţin în cine loveşte mai tare taxa de poluare. Oare în amărâtul care îşi ia Q7 din 2007 cu 2967 cm3, cu norma euro 6 și emisie de co2 de 234 g/km sau în amărâtul care îşi ia un Golf din 1995 cu 1984 cm3, cu norma euro 2 şi emisie de co2 de 194 g/km. Vă răspund eu, că le-am calculat pe amândouă, folosind calculatorul de la adresa de mai sus. Cel cu Q7 plăteşte fix 0 lei. Cel cu rabla plateşte 7678 lei. Aşadar cu cât eşti mai sărac, cu atât trebuie să plăteşti taxă mai mare. Iar shawormistul posesor de Q7 iese la agăţat cu maşina de 28000 de euro, în timp ce amărâtul voia o rablă de 1400 euro ca să ajungă mai uşor la părinţii bătrâni de la ţară, să le mai ducă şi lor o traistă de merinde. Pe sărac nu-l interesa că golful avea jante cromate de n-şpe ţoli şi nici nu voia climă automată în 35 de zone pentru ca berea din torpedou să stea la rece. Dar al nostru ministru de mediu ţine sus şi tare că săracii trebuie taxaţi. Temă pentru acasă, domnule ministru. Să facem un raport al taxelor. Dacă shawormistul dă de 20 de ori mai mult pe maşină (28000/1400), de câte ori dă săracul mai mult la stat?

Aşadar, eu propun să nu o mai numim taxa auto sau taxa de poluare. Nici taxa de mediu. Mi se pare evident faptul că aceasta e taxa pe sărăcie. Şi am eu o vagă impresie că nu o să fie ultima de acest gen.

2 comentarii:

 1. Mi se pare ok ca pentru un Wartburg taxa de poluare sa fie 1911 euro.

  Mi se pare ok sa fii fortat ca un Golf de acum 17 ani cu motor de 2 (doi) liti sa fii obligat sa-l casezi.

  Stii ce intuneric se face cand trece un wartburg?

  Nu zic ca taxa e corecta, zic insa ca m-am saturat sa merg in spatele unuia care parca merge pe lemne.

  RăspundețiȘtergere
 2. Anuntul cu golful era doar un exemplu. Dat fiind faptul că maşina costă 1400 euro şi taxa 2000, sunt sigur că nu se vor mai tranzactiona astfel de maşini. Înţeleg nemulţumirea ta, dar nu uita că cei care au rablele astea vor merge cu ele pană când le cade motorul pe drum. Doar ca nu le vor mai vinde. Aşadar această taxă nu rezolvă problema ta legată de viteză. O soluţie ar fi să apară a doua bandă la drumuri şi atunci nu te vor mai încurca.

  RăspundețiȘtergere