Tot un drac - logo

luni, 9 ianuarie 2012

Ştefan cel Mare trebuie să plătească taxa de poluare

Punctul de plecare al acestui articol este legea pentru plata taxei de poluare retroactiv la maşini, mai ales pentru cele cumparate înainte de 2007. Primul lucru evident din această taxă este faptul ca România a intrat rău tare de tot în rahat dacă am început să băgăm taxe istorice, cu aplicare retroactivă. Al doilea este imbecilitatea taxării preferenţiale pentru poluare a numai unor categorii de factori de poluare.

Despre taxarea istorică se poate discuta extraordinar de mult. Pornind de la maşini cumpărate acum mulţi ani şi taxate astăzi se poate extrapola şi taxa o multitudine de factori. Să ne imaginăm puţin cum ar fi de exemplu taxa pe sânge. Pentru fiecare litru de sange de-al duşmanilor vărsat pe pământ românesc să se plătească o taxă. Primii afectati de aceasta lege ar fi băieţii răi posesori de săbii ninja. Te duci la discotecă, te supără un oarecare Gigel, scoţi sabia din potbagaj şi-l tai pe fraier. Dar dacă ştii că ar trebui platită o taxă pe sângele vărsat, te gândeşti de două ori înainte să-l tai pe Gigel. Încerci să-i dai în aşa fel încât să nu curgă sânge. Astfel, în timpul bătăilor organizate pe la discotecile din mediul rural poţi auzi replici de genul "Dă-i mai încet că-l spargi" sau "Scoate ţintele din bâtă înainte să-l pocneşti". Studiind implicaţiile istorice ale acestei taxe se pot observa uşor venituri importante la bugetul de stat. 

De exemplu, numai la bătălia de la Podul Înalt au fost ucişi 100.000 de turci. Luand în calcul ca un om are în medie 5 litri de sânge în organism şi că bătălia a fost destul de sângeroasă încât să considerăm că s-au vărsat toţi cei 5 litri din fiecare turc, putem spune că la Podul Înalt s-au vărsat 500.000 de litri de sânge. Dat fiind faptul că armata moldovenilor a acţionat la comanda lui Ştefan cel Mare, atunci urmaşii lui Ştefan sunt buni de plată. Şi nici nu trebuiesc resurse pentru a gasi urmaşii. Ei s-au prezentat singuri la tribunalul din Bucureşti pentru a cere retrocedarea Moldovei.

Al doilea aspect despre care vă vorbeam la începutul articolului este imbecilitatea taxării preferenţiale pentru poluare. Nu ştiu cât este de cunoscut acest fapt, dar societăţile comerciale din România plătesc o taxă de poluare la fondul de mediu calculată pe baza maşinilor folosite de societate, a ambalajelor introduse pe piaţă, a combustibililor folositi în procesele de producţie şi asa mai departe. Nu ştiu exact când a fost introdusă această taxă dar ţin minte că declaraţia în format digital a început să fie completată acum 5-6 ani. Aşadar, de ce nu punem societăţile să plătească taxă de poluare retroactiv de la infiinţare? Mă gândesc că s-ar strânge un maldăr de bani la bugetul de stat. Numai fabrica Dacia ar avea de plată destul cât să refacă complet sistemul românesc de drumuri, cu tot cu păduri pe margini.

Şi firmele nu sunt singurele care poluează. Orice român posesor de centrală de apartament ar trebui să plătească taxă de poluare pentru gazele emanate din centrală în urma arderii. Ba mai mult: ia să ne gândim o secundă la poluarea Mării Negre. Ce petroliere sau vase, ce porturi şi deversări; omul de rând e cel mai mare poluator al Mării Negre. La câţi nespălaţi fac baie în mare şi ar trebui taxaţi am avea destui bani pentru a curăţa toată Marea Neagra. Deşi exemplele pot continua, am să mă opresc aici fiindca m-am ambalat prea tare relativ la imbecilitatea guvernanţilor noştri şi dacă mă înroşesc la faţă de nervi încep să degaj căldură. M-or pune naibii ăştia să plătesc pentru că accentuez încălzirea globală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu