Tot un drac - logo

luni, 23 ianuarie 2012

Plimbare de weekend: Castelul Sturdza din Miclăuşeni

(sursa: Wikipedia)
La 65 de kilometri de Iaşi se găseşte Castelul Sturdza. L-am vizitat ieri şi am rămas uimit de frumuseţea exterioară a castelului. Mă refer la arhitectura clădirii şi la parcul din jurul ei. Povestea castelului poate fi citită pe Wikipedia. Este o adevărată oază de linişte.

Auzisem de castel de la nişte prieteni şi am ajuns acolo din întâmplare. Nu aveam habar mai nimic despre istoria  lui. Odată ajunşi, am găsit pe geamul recepţiei un anunţ. "Pentru vizitarea castelului apelaţi numărul 0728880575." După apelarea numărului a venit o măicuţă care, văzându-mă cu barbă şi îmbrăcat în negru, m-a întâmpinat cu "Blagosloveşte, părinte". Aşa am aflat că în spatele castelului este o mănăstire şi că, de fapt, castelul aparţine acum Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Taxa de vizitare este de 3 lei. 

Problema este că în interior castelul este în curs de restaurare. Se păstrează foarte puţin din pictura originală şi nu poţi decât să îţi imaginezi cum arăta în vremea lui de glorie. Ghidul nostru în straie bisericeşti era bine documentat şi ne-a purtat prin toate perioadele istorice ale clădirii cu descrierea stăpânilor moşiei de la început până în ziua de azi. Tot în preţul biletului a intrat şi vizitarea mănăstirii împreună cu biserica şi mormintele familiei Sturdza.

În jurul castelului şi al mănăstirii este o pădure şi un iaz. Chiar dacă nu vizitaţi interiorul clădirii, este indicat să faceţi o plimbare până acolo. Şi asta deoarece este un loc prielnic pentru te relaxa, citind o carte la umbra unui copac, fără manele, grătare şi cefe late.

Am plecat oftând, cu gândul la lipsa de interes şi indiferenţa care au adus castelul la stadiul actual. Mă întreb de asemenea dacă acest obiect de patrimoniu ar fi fost în aceleaşi condiţii dacă ar fi aparţinut statului. Oricum ar fi, o să mă duc să revăd într-un viitor cât mai apropiat castelul pentru a verifica stadiul lucrărilor. Sunt convins de faptul că odată terminată de restaurat, locaţia va atrage mai mulţi vizitatori.


View Larger Map

2 comentarii: