Tot un drac - logo

luni, 16 ianuarie 2012

Eminescu să ne judece

Ieri am fost la plimbare în parcul Copou. Două motive am avut. Primul e că trebuia să mai ieşim din casă. Dar pentru asta puteam alege orice alt parc. Al doilea motiv: era ziua lui Eminescu, iar acolo e teiul consacrat. Mă aşteptam să văd o mare de oameni, paradă, evenimente... La urma urmei, e poetul nostru naţional. În schimb, am găsit doar câţiva bătrâni veniţi să aducă o floare. La cum arătau, probabil că majoritatea au fost contemporani de-ai lui Mihail Eminovici şi l-au cunoscut personal. Numai venirea noastră printre ei a reuşit să scadă media de vârstă sub 80 de ani. Aşa am descoperit că singurul loc în care poţi scăpa ce cocalari şi piţipoance este la teiul lui Eminescu. Dar numai de ziua lui. Se pare că şi cocalarii, şi piţipoancele fac alergie la pensionari. 

Am vizitat apoi muzeul lui Eminescu din parcul Copou sau, conform numelui oficial, Casa de Cultură "Mihai Ursachi". Interesante exponatele. Dar recomandat e să le vezi o singură dată. Clădirea are mucegai pe la colțuri, iar tavanul e umflat de la ploaie. Păcat. După asta am fost să-l vizităm pe Creangă. Nu era acasă. Probabil se dusese la sărbătorit. Doar își făcea prietenul lui cel mai bun ziua. Lăsând la o parte gluma, turul bojdeucii din Țicău ni l-a făcut o tanti care avea poezia învățată. Probabil se plictisea să o zică de fiecare dată când avea Creangă musafiri, dar povestea spusă de ea era interesantă și merită ascultată. Tot o singură dată. La urma urmei costă doar trei lei. 

Ca o paranteză: am observat în Casa de cultură din parcul Copou un afiş care spune că tarifele de intrare ale tuturor muzeelor din Iaşi sunt de trei lei fiecare. Mă întreb cum au stabilit suma asta. Probabil că în cazul unui tarif de doi lei lumea ar fi spus că e un muzeu "de doi lei". Dacă ar fi pus patru lei deja pierdeau jumătate dintre vizitatori. La urma urmei, câţi români cunoaşteţi care să fie dispuşi să investească patru lei pentru cultură.

Revenind la Eminescu, se spune că a murit de sifilis. Alţii spun că era nebun. Sunt şi cei care spun că a fost omorât. Se mai spune că frecventa prostituate. Dar toate sunt păcate lumeşti. Ceea ce a lăsat el în urmă reprezină adevărata valoare a omului iar, aşa cum noi îl judecăm pe el sunt sigur că vor fi alţii care ne vor judeca pe noi. Noi însă... ce lăsăm în urmă?

Oricum, Eminescu să ne judece!


2 comentarii:

  1. Adica n-ai fost la revolutie? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Prefer să trăiesc viaţa mea. Nu pe a altora. Timpul meu nu-l pierd cu nimicuri ieftine vândute proştilor.

    RăspundețiȘtergere