Tot un drac - logo

marți, 4 octombrie 2011

Reclamă la cancer pe pachetele de ţigări

Am citit recent o ştire legată de legislaţia din Canada pentru prevenirea fumatului. Mai exact, 75% din suprafaţa pachetului de ţigări trebuie să fie acoperită cu imagini reprezentând oameni pe patul de moarte. Îmi aduc aminte de evoluţia acestei campanii antifumat în România. 

La început a fost cuvântul. Adică toate pachetele aveau inscripţionate mesaje cu avertismente asupra consecinţelor fumatului. Fumătorii le-au ignorat. Apoi au venit imaginile. Chestii scârboase menite să te descurjeze de la fumat. Fumătorii au făcut bancuri pe seama lor. "Doamnă.... daţi-mi din alea cu cancer, că alea cu impotenţa mă îngrozesc teribil." Acum canadienii arată imagini cu oameni care mor sau au murit deja din cauza fumatului. Probabil fumătorii le vor ironiza şi pe astea. 

Şi nu pot să nu mă întreb: Care e următorul pas? Îmi închipui că ar ajuta sistemul sanitar prin scutirea unor cheltuieli dacă la fiecare pachet vândut primeşti un muritor de cancer acasă. Ar fi similar campaniei Coca-Cola cu sticlă returnabilă. Dacă o spargi, asta e. Dacă nu, o returnezi. Iei pachetul de ţigări cu muritorul de cancer ataşat şi dacă termini pachetul, returnezi muribundul la alimentară. Dacă moare înainte să termini pachetul, asta e. Ghinion. E responsabilitatea ta să-l îngropi. Dar mă gândesc la faptul că fumătorii tot vor ironiza şi acest demers. Vor lua muritorul şi-l vor atârna de retrovizoare sau îl vor pune la prăşit pe câmp. Care e următorul pas? Pachete de ţigări infectate cu antrax? Sau îţi fac implant cu celule canceroase la fiecare pachet? Oare legiuitorii îşi dau seama câte venituri aduc la bugetul de stat accizele la ţigări?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu