Tot un drac - logo

joi, 13 octombrie 2011

Cauciucuri de iarnă


România e o ţară plină de hoţi. Asta e singura concluzie la care poate ajunge orice persoană cu cel puțin 2 neuroni. Presa e plină de articole legate de cauciucurile de iarnă. Care mai de care se jeluieşte de legea aberantă dată de autorităţi şi se vaită de mama focului că suntem forţaţi să scoatem banii din buzunar. Ba mai mult, ultima modă în subiectul curent sunt articolele de genul: cum fac să evit amenzile. Ba că poliția trebuie musai să fie însoţită de rar, ba că pe cauciucurile "all season" sunt semnele de cauciucuri de iarnă, zoso scria că se găsesc semnele de cumpărat separat și se pot aplica pe cauciucuri la vulcanizare, ba că trebuie declaraţie de conformitate, ş.a.m.d. Ce idioţenie.

Oare nimeni nu îşi pune întrebarea: de ce e nevoie de cauciucuri de iarnă? De ce au fost obligate autorităţile să dea legi de acest gen? Toţi cei cu mai puţin de 2 neuroni s-au panicat şi încearcă soluţiile alternative menţionate anterior doar pentru a scăpa de o cheltuială. Bineînţeles, vor să scape de cheltuiala care le poate salva viaţa. De ce oare nu vor să înţeleagă idioţii că legea e făcută pentru a te obliga pe tine să îţi salvezi viaţa, şi probabil, pe a celor din jur. Sunt nenumărate cazuri de patinaj artistic pe stradă care s-au sfârşit în spitale sau morgi. Sunt enorm de multe cazuri în care drumuri au fost blocate pentru că un idiot nu a avut cauciucuri de iarnă.

Îmi aduc aminte că anul trecut sau acum doi ani am fost prin ianuarie la Vatra Dornei. Ninsese toată noaptea dinainte. Eu aveam cauciucuri de iarnă. Nu-mi făceam probleme. În schimb, pe la Codrii Paşcanilor se circula numai pe un sens din cauza multitudinii de tiruri parcate involuntar în şanţurile de pe marginea drumului.
Pe europeană, după Moţca, plugul dezăpezise pe o singură bandă pe fiecare sens. Aşa că toţi participanţii la trafic circulau pe o singură bandă, în turmă. Şi cum viteza turmei era dată de cel mai prost membru, se circula cu 30 la oră. Am avut noroc de faptul că toată lumea mergea spre Suceava şi nimeni din sens opus. Doar așa am putut să circul cu o viteză normală, adaptată condiţiilor de drum, dar folosind cauciucuri de iarnă. Şi de ce trebuia să merg eu pe contrasens? Pentru că Gigel nu are bani de cauciucuri de iarnă, dar are pretenţii de călătorie cu maşina.

Şi revin la ideea de bază. Dacă esti prost şi pui abţibilduri pe cauciucuri în loc să îţi cumperi cauciucuri de iarnă şi, pe deasupra, mai încurci şi circulaţia fiindcă tu nu poţi depăşi 30 la oră, trebuie să plăteşti. O dată plăteşti amenda, fiindcă eşti vinovat de încălcarea legii. A doua oară plăteşti poliţia, fiindcă şi poliţistul tot noi, împreună îl plătim. Iar a treia oară plăteşti cu viaţa dacă reuşeşti să patinezi de pe vreun pod. De ce să nu fim noi o societate civilizată ai cărei membri sunt conştienţi de implicaţiile acţiunilor lor asupra celorlalţi şi să încercăm să ne trăim democraţia aşa cum a fost ea intenţionată, fără a pricinui daune celor din jur?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu