Tot un drac - logo

joi, 1 septembrie 2011

Taxa pe shaworma

Vecinii noştri unguri, cei de peste graniţă, au introdus o taxă pe chipsuri. Adică se taxează suplimentar mâncărurile nesănătoase, care conţin prea multe grăsimi, sare sau zahăr. Instraurarea reglementării ar avea două scopuri. Primul este aducerea de venituri la bugetul de stat, iar al doilea este eliminarea obiceiurilor nesănătoase din alimentaţie. Iniţiativa a fost binevenită până în punctul în care doi jucători din piaţa respectivă au hotărât că nu mai deschid fabrici pe teritoriul Ungariei tocmai datorită acestei îngrădiri din partea statului.

Extrapolând taxa la plaiurile noastre mioritice, eu mă întreb care ar fi efectele aplicării unei taxe similare. Din câte îmi aduc aminte, s-a mai discutat taxa pe fast-food la noi dar nu am văzut să se implementeze vreo hotărâre de acest gen. Aşadar, nu s-a făcut nimic. Probabil că USL (Uniunea Shawormeriilor Libere) a uns rotiţele care trebuie astfel încât propunerea legislativă să se piardă prin mormanul de hârţoage de pe masa guvernului.

Mă mai gândesc şi la faptul că asemenea iniţiativă ar fi fost chiar benefică României, în măsura în care noi nu avem aceleaşi riscuri. Noi nu avem fabrici de produse de tipul junk food în România. Nici măcar planuri nu sunt pentru aşa ceva fiindcă România nu are infrastructură, aşadar nu este atractivă pentru investitori. Dacă nu avem de pierdut, înseamnă că avem doar de câştigat. Probabil că singura pierdere ar fi joburile a aproximativ 1000 de băieţi care lucrează în shawormerii. În rest, o ţară mai sănătoasă şi mai mulţi bani la buget.

Dar noi nu suntem în stare de aşa ceva. În schimb noi avem proiecte de lege pentru etichete mai moi. Nu de alta, dar etichetele moi nu mai zgârie cefele late îmbuibate de McDonalds.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu