Tot un drac - logo

joi, 29 septembrie 2011

O viaţă poate depinde de tine

Acum câteva zile Manafu a scris un post pe blog prin care solicita ajutorul bloggerilor pentru o campanie "blind". Nu oferea nici o informatie despre campanie. Ştiindu-l un om bine intenţionat am răspuns apelului şi am decis să-l ajut. Şi am avut dreptate în decizia mea pentru că astăzi am aflat despre ce e vorba. Ne roagă pe toţi să susţinem campania “O viaţă poate depinde de tine”, realizată de către Asociaţia React. Campania îşi propune să micşoreze numărul apelurilor false la numărul de urgenţă 112.

Detaliile campaniei, aşa cum le-am primit şi eu pe mail, urmează:

Campania “O viata poate depinde de tine”, realizata Asociatia React, a pornit de la o serie de statistici alarmante cum ar fi:
- 3 din 4 apeluri la 112 sunt false urgente: 73% din totalul apelurilor inregistrate in perioada ianuarie-august 2011 sunt, practic, apeluri facute in joaca sau accidental de catre cei care suna, doar 27% sunt apeluri reale;
- La nivel national, judetul Covasna este judetul care a inregistrat cel mai mare numarul de apeluri false (in aceeasi perioada monitorizata de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale) - 86,86% apeluri abuzive. In Bucuresti, 1 din 2 apeluri sunt false (procentul apelurilor abuzive se ridica la 55,6%);
- La serviciul de urgenta 112, se inregistreaza peste 2000 apeluri/ ora; 60% din totalul apelurilor reale solicita interventia echipajelor medicale de urgenta;
- Orice apel fals inregistrat la 112 poate intarzia sau chiar determina moartea unei persoane care are nevoie reala de ajutor: in 2010, s-au inregistrat 8477 de victime grav ranite in accidente de masina (23 de oameni raniti grav/ zi)
- In ceea ce priveste masurile de prim ajutor, acestea “pot face diferenta intre viata si moarte”: dureaza 3 minute ca o persoana aflata in stop respirator sa moara, 5 minute pana la sosirea ambulantei si mai putin de 1 minut pana la deschiderea cailor aeriene printr-o manevra de prim ajutor.

Părerea mea e că sunt mulţi copii proşti care nu realizează ceea ce fac atunci când, pentru distracţie, dau apeluri la 112 pentru a face câte o farsă. Pe aceştia nu o să-i poată opri decât cei 7 ani de acasă. Dar dacă educaţia primită în acea perioadă e lacunară... singura soluţie e să aşteptăm să se maturizeze şi să le vină mintea la cap.

Spotul acestei campanii este foarte fain. Îmi place ideea că farsorul îşi murdăreşte mâinile cu sângele unei alte persoane care probabil ar fi avut nevoie de resursele pe care le-a ocupat el. Respect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu