Tot un drac - logo

vineri, 2 septembrie 2011

Cele mai finale destinaţii

Aseară am fost la film: Final Destination 5 - 3D. Cinema-ul la care rulează a fost Cinema City, din Iulius Mall. Pe lângă reclamele plătite de mine despre care am mai vorbit, am văzut şi filmul. De fapt, mai bine spus, mi-am potolit instinctele animalice pentru încă o perioadă. Şi spun asta fiindcă tot filmul nu e altceva decât o suită de efecte 3D făcute să îţi potolească setea de sânge. Tot ce poţi vedea sunt creieri, sânge, maţe, carne arzând, cutii craniene străpunse de diferite obiecte şi alte minunăţii pe care omul a învăţat să le considere sângeroase după ce a trecut de epoca de piatră.

Dar instinctul animalic a rămas ascuns în adâncurile fiinţei. Dacă setea de sânge nu este potolită, ajunge să se adune până la punctul în care răbufneşte exploziv şi se ajunge la fapte reprobabile. Din acest motiv avem de fapt ştirile de la ora 5 şi toate celelalte ziare de scandal ce prezintă violuri şi crime cu un grad sporit de violenţă. Generalizând cauzele tuturor acelor fapte, putem aprecia că motivul acestor acţiuni este chiar setea de sânge şi instinctul de prădător dus până la un punct incontrolabil.

Astfel, filmele din seria Final Destination sunt chiar benefice. Şi spun asta datorită faptului că se observă o diferenţă între mediul urban, unde avem destule metode la dispoziţie pentru a potoli instinctele animalice şi mediul rural. Dacă noi, locuind în mediul urban, suntem dispuşi să urmărim un film sângeros sau să practicăm sporturi care ne potolesc aceste instincte, în mediul rural, unde metodele de “recreere” sunt mai rare sau lipsesc, se observă o violenţă mai ridicată. Adăugând şi consumul de alcool în ecuaţie, nici nu mă mai mir de ceea ce văd acolo. Dacă facem o statistică a ştirilor violente din cadrul calupului de la ora 5, putem observa că majoritatea au loc în mediul rural. Şi astfel justificăm necesitatea acestor filme. Dar sunt benefice până la un punct.

Există un echilibru între potolirea setei de sânge şi instigarea la violenţă. Ideea e să nu cădem în extrema cealaltă. Mă refer la faptul că, după un maraton de vizionări de filme în care singurele creaţii cinematografice vizionate sunt seria Final Destination şi Saw, sunt absolut convins că ajungi să mergi pe stradă şi să te aştepţi să vezi cum un trecător scoate drujba şi o înfinge în maţele altui trecător. Şi poate părea o normalitate atâta timp cât sistemul de valori îţi este dat peste cap temporar. Iar dacă tăria de caracter şi autocontrolul nu îţi permit ţie, ca fiinţă umană să distingi între realitate şi ficţiune, ajungi să intri în primul magazin, să iţi cumperi un topor şi să-l înfingi în prima persoană care ţi se pare că s-a uitat srâmb la tine.

Oricum ar fi, toată popularitatea şi motivul pentru care seria are încă succes sunt exact aceste scene de violenţă după care oamenii tânjesc. Altfel, nu ar fi avut acelaşi succes. Filmul nu are o acţiune prea complexă, personajele sunt simple, actorii sunt anonimi şi povestea e ştearsă. Efectele 3D cu sânge şi diferite obiecte care mai de care mai periculoase venind în viteză către tine, fac de fapt preţul filmului. Mie cred că îmi ajunge pentru o jumătate de an. Aşteptăm continuarea seriei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu