Tot un drac - logo

miercuri, 10 august 2011

Protecţie şi pază dedicată

Ieri, pe drumul spre casă am asistat la o fază care m-a indignat teribil. Eram în trafic si stăteam la stop în intersecţia din harta alăturată când, prin faţa mea, a trecut o maşină a unei firme de pază. Nu ar fi fost nici o problemă, dar respectiva maşină gonea de nebună pe stradă, depăşind în intersecţie celelalte maşini, deşi acolo este o curbă cu vizibilitate destul de redusă. Maşina firmei de pază nu avea nici un semnal sonor, iar ca semnale vizibile nu avea decât avariile.
Nu am reuşit să văd numele firmei de pază, dar am reţinut că maşina era un Opel alb şi scria mare pe ea “Intervenţie”. Firesc, mi-am pus întrebarea: ce drepturi au maşinile firmelor de pază în trafic? Şi de aici a pornit toată indignarea. Din câte îmi aduc aminte din şcoala de şoferi, numai maşinile de poliţie, salvare şi pompieri sau coloanele oficiale au drepturi speciale în trafic. Toţi ceilalţi trebuie să respecte aceleaşi reguli.

Cu ce sunt mai speciale maşinile firmelor de pază? Cu nimic. Chiar dacă ai lor clienţi îşi permit să plătească servicii de intervenţie. Din ce ştiu eu banii nu pot cumpăra drepturi pe şosea. Nu există nici o lege care să spună că reprezentanţii firmelor de pază nu trebuie să oprească la semafor sau pot trece fără acordarea de prioritate. Ba chiar sunt ferm convins de faptul că, în cazul în care această lege se va adopta vreodată, maşinile respective vor trebui semnalizate corespunzător, vor avea metode de avertizare acustice şi optice şi vor trebui să dea socoteală organelor legii în cazurile de intervenţie asupra folosirii respectivelor metode de avertizare.

Şi la urma urmei, de unde ştiu eu că respectivul se deplasa în scopul unei intervenţii? Poate se ducea doar să cumpere ceva de mâncare de la Perla Kebap şi foamea l-a împins să încalce regulile de circulaţie. Oare chiar nu există nimeni în cadrul poliţiei care să se sesizeze în cadrul evenimentelor de acest fel? Am cautat pe net amănunte legate de întâmplări asemănătoare şi am aflat că problema nu e nouă.

Prin 2006 un cititor al presei ieşene a semnalat un caz asemănător. În comentariile acelui post se găseşte şi cel al unui angajat al unei firme de pază care susţine reglementarea deplasărilor în caz de intervenţie. După ce am văzut gramatica acelui comentariu, eu am început să susţin reglementarea şoferilor ce pot fi lăsaţi să conducă maşinile firmelor de pază. Comentariul îl puteţi vedea în poza alăturată.

În 2007, un şofer al unei firme de pază a reuşit să producă un accident în care a avariat o maşină de pompieri şi o ambulanţă. Şoferul avea o alcolemie de 0,26 miligrame la litru în aerul expirat. Aşadar, nu e de ajuns că circulă ca descreieraţii pe străzi, mai sunt şi beţi.

Mai e şi reversul medaliei. Mă pun în locul clienţilor firmelor de asigurări. Eu dau un ban pentru a avea siguranţă. Am alarme, butoane de panică, servicii de intervenţie pentru care plătesc o groază de bani. Atunci e clar că mă aştept ca atunci când apăs butonul să am în 10 secunde 3 gorile la uşă care să mă întrebe dacă sunt ok. Dar, înainte de a plăti serviciile respective, mă întreb, în calitate de client, ce garanţii îmi oferă firma că trimite gorilele în maxim 10 secunde? Cum ajung ei în 10 secunde la mine? Stau în permanenţă în faţa uşii mele sau trebuie să vină de undeva? Şi dacă vin de undeva, unde e acel undeva? Şi cum ajung, cu avionul, vaporul, maşina? Şi dacă vin cu maşina, câte semafoare au de la undeva-ul lor până la mine? Mi se par întrebări de bun simţ înainte de a încheia un astfel de contract. Nu ar fi mai ok să înfiinţeze Poliţia Română un serviciu de protecţie şi pază specială? Dau un ban, dar ştiu că se duce la poliţia română şi nu la cine stie ce samsar şi mai ştiu că ei au dreptul să treacă pe roşu la semafor. Poate, în acest fel, nu se mai fac disponibilizări. Posibil ca nu toate resursele plătite de noi, clienţii, să se ducă pe serviciile speciale de protecţie şi din profitul pe care l-ar fi făcut firma de pază, poliţia va reuşi să ofere servicii mai bune şi restului populaţiei.

Realizez că e aberant ceea ce spun eu şi că poliţia ar trebui să ofere protecţie şi pază tuturor, în mod egal. Ba chiar nu ar trebui să existe deloc necesitatea firmelor de protecţie şi pază. Dar de la vis până la realitate e cale lungă şi, atâta timp cât piaţa necesită servicii de protecţie superioare celor oferite de poliţie, poate că poliţia ar trebui să se orienteze către servicii dedicate clienţilor plătitori. Într-un final, odată cu dispariţia firmelor de pază şi îmbunătăţirea serviciilor poliţiei, va dispărea şi nevoia de protecţie şi pază dedicată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu