Tot un drac - logo

miercuri, 3 august 2011

Prostie, incultură sau inconştienţă

Acestea sunt cuvintele care ne caracterizează din ce în ce mai des. Care mai de care apare din ce în ce mai des prin presă pentru a ne face de ruşine, ca indivizi, ca neam, ca specie. Nu ştiu cât e vina presei în toată afacerea asta, nevoia de senzaţional, de ieşit din comun, de anormal, la fel cum nu ştiu nici cât e vina omului de rând pentru faptul că adoră ştiri de acest gen în detrimentul celor care arată partea senzaţională, dar pozitivă. Iar nevoia de urât şi rău ne transformă în nişte brute care, deşi incapabile, la un anumit punct, de a concepe măcar acţiunile prezentate în acele ştiri, acum suntem în stare să reproducem acele fapte reprobabile. Ba mai mult, văzând zi de zi aceleaşi prostii, inculturi şi inconştienţe, ajungem să le considerăm normalitate. Iar când acele aberaţii ajung normalitate, presa va cauta senzaţionalul în mai rău. Urmează exemple.

Inconştienţă: Românii, mari amatori de chilipiruri, ajung să cumpere produse din ce în ce mai ciudate de la vânzătorii ambulanţi de la colţul blocurilor. Ceea ce cândva era un telefon mobil sau un aparat foto furat sau contrafăcut acum este carne. Astfel, nişte inconştienţi vindeau carne de cal la colțul blocului ca fiind de vită, probabil la un preţ net inferior pieţei. Alţi inconştienţi o cumpărau. Şi se pare că treaba asta nu este de azi sau ieri şi nici nu este un incident izolat, ţinând cont că “de la începutul anului și până în prezent, polițiștii au confiscat peste o tonă de carne de cal.”

Incultură: În ultima vreme, văd legi care ne protejează de noi înşine din ce în ce mai mult. Recent, statul s-a gândit cum să facă să reglementeze piaţa pâinii. Mai exact se doreşte impunerea unor gramaje standard la greutatea pâinii. Cea mai mică să fie de 200 de grame şi mai apoi creşterea să se facă din sută în sută de grame. Cât de inculţi putem fi, încât să nu ne dăm seama dacă pe ambalaj scrie 135 sau 248 de grame? Chiar e nevoie de o lege care să-mi fixeze gramajul pâinii? E drept că există şi reversul medaliei. Îmi aduc aminte că anul trecut sau acum doi ani am văzut în Carrefour un cuplu care stătea în faţa raftului cu apă plată şi citea fiecare etichetă în căutare de nu-ştiu-ce substanţă. Sau, mai exact, lipsa ei din tabelul valorilor nutriţionale. Serios. E apă plată, oameni buni! Să nu exagerăm! Am băut atâtea generaţii apă de fântână de la ţară sau apă de canal şi nimeni n-a mai murit. Aşadar, să nu exagerăm cu cititul etichetelor, dar un gramaj e de bun simţ să îl citeşti. Măcar să ştii cât cumperi.

Prostie: “Un bărbat în vârstă de 60 de ani, din satul ieșean Tansa, comuna Tibana, a ajuns în stare gravă la spital după ce a căzut din căruță. Beat fiind, Grigore Dascălu a căzut din atelaj în timp ce mergea pe un drum din sat și și-a crăpat cutia craniană.” Prostia de care dă dovadă omul ăsta nici măcar nu poate fi măsurată pe vreo scară. Dacă eşti atât de prost și te îmbeţi într-un asemenea hal încât să nu te mai ţină căruţa, ai o problemă. Data viitoare, dacă supravieţuieşte de data asta, îl sfătuiesc pe respectivul să îşi ia cască. Se îmbracă frumos cu pufoaica. Nu contează că e vară. Îşi ia cască de motociclist. Se urcă la hăţuri şi se duce la cârciumă să se îmbete. În acest fel previne rănirea în cazul căderilor. De fapt... mai bine renunţă la cască. Şi aşa nu are ce proteja sub ea. Dar pufoaica e bună. Mai protejează un organ sau două pentru transplant. Poate salvează o viaţă. Asta presupunând că nu sunt toate deja măcinate de alcool.

Incultură: Eu sunt curios. Nu am avut niciodată ocazia şi nici nu cred că o să am vreodată, dar despre ce naiba vorbesc sâmbăta şi duminica seara în faţa porţii, la “radio şanţ”, toate ţaţele? Când mai am vreun drum prin ţară, la vreme de seară, în weekend, le văd din maşină şi mă întreb: “Oare ce discută?” O fi politică, o fi modă, o fi retrospectiva săptâmânii la cine cu cine şi-a mai pus-o. Dar dacă presupun că ajung şi la subiectul sex, oare nu discută şi despre metode de prevenire a sarcinii sau rolul anticoncepţionalelor în organismul uman? Se pare că nu, din moment ce există specimene care, la vârsta de 30 de ani, încearcă să se sinucidă cu anticoncepţionale.

Inconştienţă: Eu, la 16 ani mă credeam buricul pământului. Dar nu ţin minte să fi fost atât de inconştient încât să fac ceva măcar asemănător ca gravitate cu ce a făcut o fetişoară din Focşani. Mai exact a luat maşina părinţilor la o plimbare împreună cu o prietenă. Au ieşit şi ele ca între fete. Singura problemă e că nu au spus nimănui, iar părinţii, speriaţi, au alertat poliţia. Asta ca să nu mai spun că la 16 ani nu ai permis de conducere şi ceea ce a făcut ea e faptă penală. Dar nu-i nimic. Inconştienţa îşi va spune cuvântul şi, peste ani, vânzătoarea de pâine de la chioşcul din colţul blocului îşi va aduce aminte că o inconştienţă din tinereţe i-a distrus viitorul.

2 comentarii:

  1. 1. Cuplul respectiv poate avea un motiv bun din cauza careia analiza apa. de ex. apa minerala solicita rinichii copilasului prin prezenta sarurilor minerale, la fel si a persoanelor cu boli cronice la rinichi, prin urmare e posibil sa nu fi fost din fite analiza apei. Si nu cred ca e relevant sa comparam apa de acu 20 de ani din fantani cu apa de acum, chiar si cea plata.
    2. Tu la 16 ani nu aveai ce masina sa "imprumuti"!:))

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Posibil ca acum 20 de ani sa fi fost H2O iar acum să fie H2O-OH? Să fim serioşi, speranţa medie de viaţă a crescut în ultimii 20 de ani. Indiferent de calitatea apei.
    2. Am scris "încât să fac ceva măcar asemănător ca gravitate". Nu am scris "încât să fur maşina lu' tata". Atenţie la detalii

    RăspundețiȘtergere