Tot un drac - logo

joi, 4 august 2011

Să ne dăm cu toţi în paraşute

Nu... nu vorbesc despre genul de paraşute care stau pe marginea drumului şi iau bonurile de masă de la bărbaţii dornici de concedii medicale. Eu vorbesc despre maşinăriile alea din bâlci care mă bucurau enorm când eram mic. Te urcai în scaun, lăsai bara de protecţie şi aşteptai. Cursa făcută de utilaj se făcea pe un traseu circular cu o pantă ascendentă şi una descendentă. Din punctul de înălţime maxima al treseului se vedea tot oraşul. Era o imagine superbă, mai ales noaptea când vedeam luminile aprinse peste tot. În schimb, când eram în punctul de altitudine minimă nu îmi plăcea fiindcă era prea normal, prea comun. Eram la aceeaşi înălţime ca şi trecătorii sau acei gură-cască de pe margine.

Şi de ce am adus în discuţie paraşutele? Mi-am amintit de ele citind în presă articolele despre salariul bugetarilor. După ce au fost scăzute cu 25% pentru că statul a realizat că întreţinea un sistem neproductiv, acum vor să le mărească la loc, la acelaşi nivel cu cel de dinaintea scăderilor. Eu unul nu înţeleg care e motivul? Dar pot încerca să-l deduc.

Primul lucru care îmi vine în minte sunt alegerile. După ce le-au dat în cap oamenilor şi le-au tăiat salariile, vin cu promisiuni de mai bine pentru a fi realeşi. Realizează probabil faptul că şi-au pierdut electoratul şi încearcă să-i readucă în barca lor. Şi asta doar din cauza faptului că ne tratează ca pe dobitoace. Ei presupun că nu avem capacitatea de a judeca pe cont propriu asupra problemelor statului şi suntem doar nişte animale ce reacţionează la stimuli. Aşadar, primim bani, suntem fericiţi, îi realegem. Dacă în schimb ne-ar explică faptul că acele măsuri erau necesare tocmai pentru ca “să trăim bine” ei îşi imaginează că suntem atât de proşti încât să nu înţelegem necesitatea şi clar o să-i votăm pe “ceilalţi”

Al doilea posibil motiv este că s-au adunat destui bani la bugetul de stat încât îşi permit să arunce cu banii în populaţie. Dacă e aşa, de ce avem tot drumuri proaste şi spitale infecte? Oare chiar se justifică readucerea salariilor bugetarilor la acelaşi nivel de acum un an? A crescut productivitatea oamenilor în aşa măsură încât trebuiesc răsplătiţi? Eu mă cam îndoiesc.

Al treilea motiv ar fi păstrarea echilibrului. Probabil că aleşii noştri consideră că odată obişnuiţi cu austeritatea bugetului statului e păcat să ne schimbe tabieturile dobândite în anii de criză şi ne forţează pe noi, “nebugetarii”, să ne păstrăm condiţiile de trai prin redistribuirea banilor adunaţi către cea mai defavorizată categorie socială, bugetarul. De fapt, ei îşi dau banii lor înşişi, deoarece foarte mică este diferenţa salarială pentru un profesor sau doctor. 

Aşadar, bugetarii sunt precum copii din paraşute. Azi sunt în vârf şi se bucură de privelişte, mâine sunt alături de muritorii de rând. şi tot aşa până le expiră timpul cursei. După care se dau jos din paraşuta bugetarilor şi se mută în caruselul pensionarilor. Dar asta e altă poveste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu