Tot un drac - logo

marți, 2 august 2011

Graţiere: frică sau compasiune?

Am scris acum ceva vreme despre legea “Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte”. Astăzi vin cu deznodamântul poveştii. Pe scurt, o femeie primise dreptul de a turna acid în ochii atacatorului care cu câţiva ani mai devreme o orbise pe ea. Se pare că, totuşi, latura umană a femeii a triumfat peste nevoia de răzbunare, în aplicarea pedepsei pe care statul iranian o stabilise pentru agresor. Astfel, ea l-a iertat pe acesta în ultima clipă.

Dar care a fost oare motivaţia acestei iertări? În articolul precedent spuneam că femeia a primit amenințări de la rudele agresorului. Totodată, ea a primit şi lacrimile mamei acestuia împreună cu rugămintea de a-l ierta. Oare ce a stat la baza iertării oferită de femeie agresorului ei? Frica sau compasiunea?

Sau, mai mult, ţinând cont că de la data atacului au trecut mai bine de şase ani, oare nu cumva femeia s-a împăcat cu ideea că ceea ce a fost e de domeniul trecutului şi nu mai are rost să creeze aceeaşi suferinţă unei alte fiinţe umane, indiferent cât de puţină umanitate ar avea aceasta.

Dar rămâne întrebarea: agresorul învaţă ceva din toată treaba asta? Oare fărâma de umanitate pe care presupun că o mai are în el, va reuşi să înţeleagă că un om l-a salvat de la o viaţă de chin, ba mai mult, acel om pe care el insuşi l-a condamnat la o viaţă de chin?

Un comentariu: