Tot un drac - logo

luni, 29 august 2011

Despre reguli şi motociclişti

Am tot văzut prin presă şi prin blogosferă articole legate de motociclişti şi despre faptul că nu le sunt respectate drepturile în trafic. Toţi se plâng de faptul că ceilalţi conducători ai autovehiculelor nu îi bagă în seamă. Toţi se plâng de faptul că se produc nenumărate accidente în care motocicliştii îşi pierd viaţa din cauza neatenţiei şoferilor de vehicule pe mai mult de 4 roţi. Şi, sincer să fiu, m-am cam săturat de plânsetele lor. Eu chiar mă întreb câţi dintre motociclişti îşi cumpără bolizi de sute de cai putere şi circulă regulamentar. Mă refer la respectarea legislaţiei şi, mai ales, a vitezei maxime admise pe drumurile patriei.

Eu nu cred că există măcar unul dintre ei care să nu fi încercat limitele animalului de sub el. Fie că e sub pretextul că e drumul gol, fie că e noapte şi nu circulă nimeni, tot s-a întâmplat la un moment dat să accelereze peste limita de viteză pentru a potoli nevoia de adrenalină. Iar când se întâmplă acest lucru, este inevitabil ca mai devreme sau mai târziu să se producă un accident.

E drept că majoritatea îşi pun capăt singuri zilelor, dar mai sunt şi cei care mai iau un suflet nevinovat cu ei. Exact aşa s-a întâmplat recent în Bucureşti când un motociclist a spulberat un pieton de pe trecere şi l-a omorât instant. Şi cazul anterior nu este unicat. S-au întâmplat şi alte incidente în care setea de adrenalină a motocicliştilor se termină cu pomeni.

Iar depăşirea vitezei nu este singurul păcat de care se fac vinovaţi motocicliştii. Pe mine în mod deosebit mă deranjează faptul că ei consideră dunga continuă sau punctată care delimitează benzile ca fiind bandă dedicată şi exclusivă pentru motociclete. Şi astfel, la semafor, mă trezesc cu un huruit de motor lângă mine, deşi ştiam că era alături o amărâtă de Dacie. Iniţial, am crezut că şi-a tunat omul motorul mașinii şi mă provoacă la o liniuţă. Dar, când întorc privirea, mă întâmpină o creastă roz ataşată la o cască de motociclist. Iar în momentul în care s-a făcut verde pleacă în trombă ca să ne arate nouă, muritorilor de rând, că el este şmecher cu doi de “şm” şi are bolid care ne lasă în praf.

Iar pe lângă acest aspect, mai e şi slalomul pe care l-am văzut de câteva ori în Copou printre maşinile participante la trafic. O singură greşeală din partea vreunui alt şofer şi îi vezi cu dinţii împrăştiaţi pe asfalt. Dar inconştienţa lor nu le permite să conceapă faptul că se pun în pericol, în primul rând, pe ei înşişi şi în al doilea rând pe noi, ceilalţi şoferi.

Sper să nu se înţeleagă că am ceva anume cu motocicliştii. Şi eu sper ca într-un viitor cât mai apropiat să fiu posesor de permis de conducere categoria A şi să-mi cumpăr o motocicletă. Şi sunt sigur că există şi motociclişti conştienţi care testează limitele bolizilor pe circuite special amenajate în acest scop. Acest articol nu se referă la ei. Eu sunt supărat pe ceilalţi nebuni, nebuni care nu respectă regulile de circulaţie rutieră şi care mai au şi tupeul să se plângă atunci când greşesc.

2 comentarii:

 1. Ceea ce povestesi despre motociclisti se intampla mai in toate tarile. Cand ai moto e foarte tentant sa faci slalom printre masini, decat sa stai si sa astepti cine stie cat in ambuteiaje.
  Cat despre viteza si nerespectarea regulilor,....ce sa spun. Cred ca nu exista nicim macar dintre noi soferii cineva care sa nu fi calcat pe bec macar odata.
  Deosebirea dintre soferi si motociclisi,e ca acestia din urma pot ramane fara dinti la cea mai mica greseala, pe cand noi soferii pe cel putin 4 roti, mai avem totusi o sansa.
  Chestia cu adrenalina e altceva. Eu am observat acelasi comportament si la soferii ce au bolizi de 300 cai. Acelasi ca si la motociclisti.
  Pana la urma cred ca nu e un comportament exclusiv de motociclist. Multi dintre ei sunt sigur ca au si masina pe linga motociclete. E o chestie de atitudine a fiecarei persoane.

  RăspundețiȘtergere
 2. e o singura problema... problema nu sunt "motociclistii inconstienti" problema sunt "inconstientii" in general fie ca sunt motociclisti, soferi, pietoni etc...

  RăspundețiȘtergere