Tot un drac - logo

joi, 25 august 2011

Despre piaţa muncii şi manelişti

Ieri am citit 3 articole care m-au facut să mă gândesc de două ori asupra sărăciei în care trăim. Primul dintre ele spune că sunt 643 de locuri de muncă vacante la nivelul judeţului Iaşi oferite prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Aşadar, există locuri de muncă. Nu cum aud pe toţi plângându-se că nu au unde se angaja. Dacă vrei să munceşti, găseşti unde. Voinţa este singurul lucru care te împiedică să îţi găseşti un loc de muncă.

Al doilea articol spune că munca la negru continuă să înflorească în Romania. Normal. E mult mai avantajos să plăteşti salariatul mai mult, îţi mai rămân şi ţie nişte bănuţi ca patron şi îţi înfloreşte şi afacerea. Ce-i drept, salariatul are cel mai mult de pierdut. Fără asigurare de sănătate, fără contribuţii la pensie, fără şomaj dacă e dat afară. Dar inconştienţa se plăteşte. Deşi sunt 643 de locuri de muncă vacante, noi muncim la negru că e mai avantajos. Fără să ne gândim la consecinţe. Oare plozii pe care-i facem azi muncind la negru vor beneficia atât de mult de cele câteva zeci sau sute de lei astfel încât să ne întreţină când nu vom mai putea noi munci? Sau ne chinuim mai mult acum dar avem siguranţa unei pâini la pensie?

Şi apropo de treaba asta, îmi aduc aminte de o fază de când eram în liceu. Stăteam la coadă la poştă şi în faţa mea un bătrân aproape orb a venit să întrebe ce scrie pe hârtia pe care a primit-o acasă fiindcă el nu vede şi nu are cine să-i citească. Hârtia era o înştiinţare judecătorească prin care era informat că va fi dat afară din casă de propriul fiu. Casă pe care fiul tocmai o vânduse după ce l-a convins pe bătrân să-i facă acte pe casă. Voi aveţi încredere în odrasle?

A treia ştire e motivul pentru care urăsc eu ţiganii. La un botez, Florin Salam a făcut o mică avere din dedicaţii. Dedicaţiile curgeau una după alta fără ca aşa-zisul “artist” să mai poată cânta. Eu stau şi mă întreb câţi dintre leii şi euroii aruncaţi de ţiganii ăia erau munciţi de români şi furaţi mai apoi de coloraţi pentru a fi aruncaţi pe dedicaţii la evenimente? Aşa cum e circuitul apei în natură, e şi circuitul euroiului în buzunare. Florin Salam plăteşte majordomul român, care dă banii copilului să se ducă la şcoală, care mai apoi este jefuit de către ţigani la colţul străzii sub ameninţarea cuţitului, mai apoi banii ajungând la părintele care şi-a trimis odrasla la ciordit, iar părintele îi dă înapoi lui Salam la următorul concert.

Haoleo, mânca-ţi-aş portofelu’! Dar parcă era vorba că se impozitează maneaua. Cum s-a aplicat legea care se vehicula anul trecut prin presă? Care a fost aportul de venituri la bugetul de stat? Care e metodologia după care se fac verificări ale veniturilor? Cel mai probabil inspectorii care ar fi trebuit să facă verificări şi-au luat partea şi au închis nu doar un ochi, ci ambii. Că doar de, sunt şi ei săracii bugetari, salarii tăiate, rate la bănci, copii la scoală. Ştiţi dumneavoastră. Tot tacâmul. Penibil.

Iar noi muncim ca proştii şi ne chinuim pentru bunăstarea lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu