Tot un drac - logo

vineri, 26 august 2011

Despre head-hunteri

Eu sunt unul dintre acei IT-işti care nu au simţit efectele declinului economic din ultima perioadă. Şi asta deoarece în domeniul în care lucrez sunt întotdeauna locuri de muncă disponibile şi chiar bine plătite. Iar companiile sunt într-o permanentă căutare de oameni cu cât mai multă experienţă. Pe lângă departamentele interne de HR şi recrutare, companiile mai apelează şi la metoda externalizării serviciului de recrutare către terţe companii. Iar exact despre aceste terţe companii vreau să vă vorbesc. Mai specific, despre oamenii care lucrează în ele şi care se mândresc cu titulatura de specialişti în recrutare.

Îmi imaginez faptul că respectivele companii specializate pe recrutare de personal nu lucrează numai cu clienţi din domeniul IT, dar câţi muncitori pe şantier ai angajat încât să pui în aceeaşi oală diferitele niveluri de angajaţi, pe diferitele domenii de activitate? Şi spun asta fiindcă am primit în ultima perioadă o serie de mailuri şi telefoane de la persoane care chiar nu ştiu să exprime coerent ceea ce vor şi ceea ce prezintă. Fac greşeli elementare de exprimare, nu oferă informaţii complete, nu spun clar ceea ce vor de la mine, ş.a.m.d.

Dar una dintre cele mai grave greşeli este să chemi un angajat la interviuri pentru firma la care lucrează. Asta am păţit-o acum doi ani, când, deşi lucram de două luni la o companie, primesc un mail de la un recruiter care dorea să mă angajeze la exact aceeaşi companie. I-am trimis răspuns de pe mailul de firmă că sunt interesat si că ar trebui să programăm un interviu. N-am mai auzit veşti de la ea după.

Am să vă exemplific cele spuse anterior prin două discuţii avute pe mail cu astfel de recruiteri. Prima am avut-o acum aproximativ o lună. Iniţial am primit mailul următor:

Buna Nicolaie,

Numele meu este Iulia Druta si sunt HR manager la Small Footprint www.smallfootprint.com .
In momentul de fata, SFP recruteaza pentru doua pozitii de Java Dev.
Proiectul este unul foarte mare si interesant. Este o aplicatie client-server instalata in dispeceratele dea 911 si de a distribui resursele necesare pentru a se interveni la sursa accide politie din SUA, care are rolul de a prelua apelurile de urgentntului/apelului. Colegii mei lucreaza cu urmatoarele tehnologii: OSGi, Spring DM, Hibernate, OpenMQ, Groovy, Drools, SWT, JFace, Eclipse RCP, Jetty and GWT with GWT-EXT, Lucene, JUnit4, Selenium, SWT-Bot.

Te rog sa imi comunici disponibilitatea ta pentru o intalnire/interviu.

Toate cele bune,
Iulia

Exceptând tehnologiile cu care lucrez, cred că toată lumea înţelege ce vrea doamna/domnişoara Iulia de la mine. Numai că pe mine, în faza de primă abordare a candidatului pentru angajare mă interesează alte detalii. Nu tehnologiile. Tehnologiile mă vor interesa când discutăm la un interviu şi nu în primul mail, prin care iei contactul cu mine. Iar faptul că e interesant sau nu proiectul, eu stabilesc. Acum vreau să stiu cine e angajatorul, unde e jobul, care e perioada de angajare. Astea sunt chestii de bun simţ pentru a fi prezentate la mailul de introducere. Dat fiind faptul că nu spune în ce localitate e job-ul, răspunsul meu a fost:

Buna ziua,

La prima vedere, din mesajul dumneavoastră reiese că aţi studiat profilul meu şi aţi observat că muncesc în Iaşi. Aşadar pot presupune că jobul propus de dumneavoastă are locaţia tot în Iaşi, dat fiind faptul că nu aţi menţionat altă locaţie.
Studiind mai atent situl www.smallfootprint.com, ajung la concluzia că Small Footprint nu are sediu în Iaşi. După un browsing al presei de specialitate, se pare că aseastă companie nici nu intenţionează să deschidă sediu aici.
Aşadar, cine a greşit? Eu, pentru că am tras concluzii eronate bazate pe informaţii greşite, sau dumneavoastră, care propuneţi joburi fără a specifica locaţia necesară desfăşurării lor?
Pentru cazul în care eu m-am înşelat, vă comunic totuşi disponibilitatea pentru interviu: în orice seară după ora 18:00. Va rog să îmi comunicaţi adresa sediului companiei dumneavoastră din Iaşi.
Pentru cazul în care dumneavoastră aţi greşit în formularea mesajului prin omiterea acestui detaliu și jobul este pentru Cluj-Napoca, vă informez că nu sunt interesat de relocare.

O zi plăcută în continuare.
Nicolaie Niţu

La care, răspunsul ei a fost:

Intr-adevar sediul nostru este in Cluj, insa noi dorim sa relocam oameni. Am inteles ca nu sunteti interesat de asa ceva. Oricum, va doresc mult succes pe mai departe si daca veti dori sa va mutati la Cluj in viitor, va rog sa ma contactati.
Iulia

Clar, dragă Iulia. Când o să mă mut la Cluj o să te scot la o cafea să îţi explic ce înseamă recrutare. Al doilea email l-am primit chiar ieri. După ce l-am citit am crezut pentru moment că respectiva recruteriţă face mişto de mine. Nu are nici subiect, nici predicat mesajul ei. Eu ce trebuia să înţeleg din:

Buna seara,

Ma numesc Mihaela Badan si va contactez din partea Companiei de recrutare Brainspotting. Va contactez deoarece in acest moment ne aflam intr-un process de recrutare alert pentru ocuparea pozitiilor de Java Developer – J2EE sau Java core, Senior si Junior pentru clientul nostrum compania HP
Pozitiile sunt pentru mai multe proiecte de ex:OO – Operation Orchestration; SA- Server Automation;

Astept cu interes un raspuns din partea dumneavoastra sau o recomandare,
Va multumesc,

Alert, alert... dar cât de alert e ritmul de recrutare încât nu ai timpul să citeşti ce ai scris? Adică una e să exprimi faptul că te aştepţi să găseşti oameni repede, şi alta e să-i respingi prin mesaje stupide trimise prin email. Aştepţi un răspuns din partea mea, ţi l-am trmis la nici jumate de oră după. Uite-l:

Bună seara,

Vă răspund cât de alert pot eu. Dar din emailul dumneavoastră nu înţeleg întrebarea. Vă rog să îl recitiţi şi dumneavoastră şi să îmi spuneţi care e întrebarea la care aşteptaţi răspuns din partea mea.
Iar ca recomandare, vă pot direcţiona către: http://www.imdb.com/title/tt0031381/

O zi cât mai plăcută,
Nicolaie Niţu

Stimată Mihaela Badan, măcar eu m-am semnat la sfârşitul emailului. Şi tot ce înţeleg din emailul tău este că tu m-ai contactat ca să te lauzi. După ce i-am trimis răspunsul de mai sus, n-a mai trimis nimic. Probabil s-a dus acasă să vadă filmul. Cam aceştia sunt oamenii care vor să mă angajeze pe mine. Iar eu mă sperii de abordările lor stupide şi adeseori incoerente.

Disclaimer: nici unul dintre emailuri nu conţinea clauze de confidenţialitate și, de asemenea, nu era precizat faptul că informaţiile descrise sunt private în vreun fel. Din această cauză mi-am permis să fac publice emailurile în formatul în care le-am primit.

4 comentarii:

 1. Esti fericit. Eu am primit un email la adresa vlad.berezan@... care incepea cu:

  Domnule Radu Berezan,...

  RăspundețiȘtergere
 2. Mdea Vlad, e naspa sa fii fratele mai mic, pun pariu ca frate-tu n-a primit niciodata email care sa inceapa cu 'Domnule Vlad Berezan' :))

  Cu stima Flop :))
  Sa nu zica antipaticu de Nicu ca nu m-am semnat.

  RăspundețiȘtergere
 3. Foarte distractiv si foarte trist acest post.
  Din cauza unor situatii de acest gen, oamenii care chiar au un cuvant de spus in domeniul recrutarii si head-hunting-ului sunt priviti cu reticienta.


  Semnat,
  un om care stie face diferenta pe HR. :-)

  RăspundețiȘtergere
 4. Poate se va schimba ceva pe viitor. Eu aştept.

  RăspundețiȘtergere