Tot un drac - logo

miercuri, 24 august 2011

Culmea incompetenţei

Zilele trecute a apărut în presa online ieşeană un articol despre un bărbat care s-a aruncat de la geam. Articolul îl puteţi găsi aici. Eu vreau să atrag atenţia asupra a două aspecte. Primul ar fi incompetenţa reporterului. În articol este menţionată data publicării: “Miercuri, 17 August 2011”. Şi atât. Iar autorul foloseşte sintagma “In urma cu 20 de minute”. Şi atât. Cu ce mă ajută pe mine această informaţie? Cât poţi fi de tâmpit încât să presupui că toţi cititorii vor citi articolul exact în momentul publicării, astfel încât informaţia să fie adevărată. Pentru toţi ceilalţi, în urmă cu 20 de minute ia ca punct de refeinţă momentul numit acum. 

Săracul bărbat de 50 de ani s-a aruncat de peste 800 de ori de la geam, câte o dată pentru fiecare cititior al articolului şi raportat la momentul în care fiecare a citit articolul. Formularea folosită mergea în cazul radioului. Fiindca ştirea este ascultată de mai multe persoane simultan şi poate fi adevărată pentru momentul difuzării. Dar nu trebuie repetată în aceeaşi formă şi peste jumate de oră. În orice caz, reporterii îşi manifestă (in)abilităţile jurnalistice. Penibil.

Al doilea aspect asupra căruia vreau să atrag atenţia este chiar subiectul ştirii. Dacă idiotul s-a aruncat de la geam, presupun că a vrut să se sinucidă. În nici un caz nu prindea fluturi. Iar dacă a vrut să se sinucidă, oare chiar nu s-a gândit că de la etajul 2 scapă?

Cât de incompetent poţi fi încât să vrei să te sinucizi şi singura idee care-ţi trece prin cap e să te arunci de la geam. Dar dacă stăteai la parter ce făceai? Săreai puţin în sus, ca să simţi măcar vântul prin păr! Şi când te gândeşti că sunt atâtea alternative. Sunt trenuri, sunt poduri, sunt lame, sunt funii, sunt bidoane de gaz şi chibrituri, iar dacă eşti complet lipsit de inspiraţie, ţine-ţi respiraţia până crapi. Tot e mai eficient decât să te arunci de la etajul 2.

Iar dacă nu ai vrut să te sinucizi, nu pot să fac altceva decât să te insult prin observaţia: cât de prost mai eşti. Vrei să atragi atenţia? Vrei să te dai în spectacol? Nu-ţi ajung banii, băutura? Nu-ţi mai convine pensia? Ai datorii la cămătari? Ghinion. Cu toţi ne chinuim într-un fel sau altul. Toţi suntem nemulţumiţi de ceea ce avem şi vrem din ce în ce mai mult. Dar ăsta e mecanismul prin care evoluăm ca specie. Dorinţa de mai mult ne face să fim mai buni. Nu să ne aruncăm de la geam în speranţa că ne dă cineva pomană.

Ce-ar fi să procedăm toţi la fel? Ori ne aruncăm de la geam, ori de la vreo balustradă în parlament... Doar, doar ne bagă cineva în seamă şi ne dă ceva de pomană. Atunci am avea al naibii de mulţi proşti cu picioarele rupte în spitale şi nimeni care să dea pomană. Nu realizezi că, dacă nu produci, nu ai de unde consuma? Penibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu