Tot un drac - logo

sâmbătă, 6 august 2011

Criza se termină diferit pentru fiecare


Tot văd prin presă articole care anunţă sus şi tare cum că s-a terminat criza. Fals. Complet fals. Să analizăm puţin situaţia. Mai întâi, ce este criza? Şi nu am de gând să fac analize macroeconomice sau studii matematice asupra celor întâmplate. Vreau să încerc să definesc criza din punctul de vedere al omului de rând. Cum văd majoritatea criza. Astfel, criza e perioada de timp în care noi o ducem prost. Perioada de timp în care nu se găsesc locuri de muncă, în care salariile se micşorează, în care toate produsele ni se par mai scumpe. Perioada în care suferim de foame, de frig, de necaz. La urma urmei şi dincolo de toate explicaţiile, la asta se rezumă criza. E o perioadă de timp în care ne descurcăm foarte greu, după ce am dus-o bine sau foarte bine în perioada anterioară.

Ani întregi toată planeta a cheltuit banii viitori. Fiecare dintre noi s-a împrumutat pentru a trăi mai bine, girând împrumutul cu forţa de muncă ulterioară, neconştientizând faptul că şi în perioada de muncă necesară plăţii creditelor o să vrem să trăim. Asta a fost cea mai mare greşeală. Acum, la câţiva ani după ce s-a spart buba, ne dăm seama că trebuie să plătim încă 10 ani pentru o plasmă sau o maşină a cărei durată de viaţă e mult mai mică. Şi suntem nevoiţi să muncim gratis. Asta fiindcă banii din salarii se duc pe credite, iar noi nu ne mai permitem să cumpărăm altceva.

Aşadar, când se termină criza? Criza nu se va termina niciodată sau se va termina atunci când vom termina de plătit toate creditele. Şi nu mă refer doar la populaţie, şi la tot globul. La companii, la state, la bănci, la tot ce înseamnă mediu economic. Tot ce trebuie să facem este să nu mai facem credite şi să le plătim pe cele curente. Dacă reuşim să facem asta, atunci criza ia sfârşit. Toţi oamenii vor munci pentru ei înşişi şi se vor întinde atât cât le ajunge plapuma. Şi atunci o să trăim bine. Altfel, criza e permanentă.

Şi nu e criză de anul asta sau de anul trecut. Criza a început din momentul în care s-a inventat instrumentul bancar numit credit. Sau, mai bine zis, din momentul în care badea Ion i-a zis lui badea Gheorghe: “Dă-mi mie una dintre vaci că îţi plătesc după ce fată, mai mult decât dacă ţi-as plăti acum.” Dar abia acum conştientizează fiecare om efectele crizei. Iar momentul în care se va termina criza este diferit pentru fiecare dintre noi. Este acel moment în care ne vom împăca cu ideea că această criza este permanentă. Şi că tot chinul şi perioada grea aduse de criză se vor termina atunci când vom termina de achitat creditele. Şi, mai ales, când vom realiza că producţia trebuie să fie mai mare sau egală decât consumul.

Produc 10 bani, nu am voie să cheltui mai mult de 10 bani. Dacă am cheltuit 15, 5 trebuie să-i dau înapoi în viitor. Adică luna viitoare când produc tot 10 bani nu am voie să cheltui mai mult de 5, fiindcă 5 sunt datorie de luna trecută. Dacă voi cheltui tot 15 bani, datoriile se vor acumula până când o să produc 10 bani şi tot 10 o să trebuiască să restitui. Eu nu voi mai avea din ce trăi.

Aşadar, criza se termină în momentul în care fiecare realizează că trebuie să consume mai puţin decât produce.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu