Tot un drac - logo

marți, 16 august 2011

Costineştiul dintre ani

Un weekend la mare în Costineşti a fost suficient ca să-mi amintesc de ce nu mai fusesem acolo de câţiva ani buni. Ultima dată eram încă în facultate şi am mers acolo pentru distracţie. Atunci, am ales-o pentru că aia e staţiunea tineretului şi pentru că auzisem că e relativ ieftin. Acum, am mers acolo fiindcă vroiam să vad dacă s-a schimbat ceva. După câţiva ani de absenţă vroiam să văd ce e nou şi ce s-a schimbat, în bine sau în rău.

În primul rând, ar fi cazarea. Ultima dată am stat într-o “cameră” care era amenajată într-un garaj. Abia după ce ne-am cazat am aflat că deasupra erau panourile de încălzire a apei pentru duş. Aşadar, am făcut saună involuntar toată perioada şederii pe litoral. Nici vorbă despre alte servicii adicente cazării. Nu existau prosoape, nu exista săpun, nu exista nici măcar hârtie igienică. Condiţii groaznice la nişte preţuri care atunci mi se păreau enorme. Acum, deşi am mers în alt loc pentru cazare, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Era hârtie igienică, dar si în camera asta era foarte cald. Măcar aveam toaletă separată. Din nou, criză de prosoape şi săpun. Mă gândesc că e posibil ca locuitorii judeţului Constanţa să fi renunţat la săpun deoarece folosesc băile în nisip. Ajută la exfolierea celulelor moarte şi sunt mai ieftine. Cât despre preţuri, lucrurile au rămas neschimbate. Doar că s-au îmbunătăţit tehnicile de furt. Prima dată am mers din poartă în poartă şi am căutat cazare. Am găsit într-un final. Deşi părea scump, am bătut palma şi a fost totul ok. Acum, deşi am vorbit prin telefon cu o zi înainte şi am stabilit un număr de camere şi un preţ, până am ajuns acolo se schimbase tot planul. Nu aveam destule camere, iar prețul crescuse deja cu 25%. Ba mai mult, în timp ce la hoteluri ziua hotelieră începe la 14:00 și se termină la 12:00, pe litoral se pare că începe când vine clientul şi se termină la 9:00 dimineaţa, când patroana se pregăteşte să se aşeze în poartă în așteptarea noului val de turişti. N-ar fi o problemă daca la 9 dimineaţa nu eşti încă adormit din cauza petrecerii din seara anterioară și ai adormit la 6 dimineaţa. Aşa că, cu numai 3 ore de somn, te ridici din pat, faci bagajul şi-o iei din loc fiindcă tre să apară noi muşterii pe care să-i prostească.

Al doilea subiect despre care vreau să vorbesc este plaja. În toţi aceşti ani nu s-a schimbat mai nimic. O schimbare observabilă ar fi numărul de şezlonguri care creşte de la un an la altul. Deşi plaja e publică, ajungi să nu ai unde să-ţi mai întinzi prosopul fiindcă plaja e împânzită de scaunele albe la preţul de 20 ron/zi. În rest, are acelaşi nisip, aceeaşi apă murdară, acelaşi morman de alge într-un colţ, aceleaşi umbrele pestriţe, aceleaşi baruri, aceiaşi oameni, deşi mereu alţii. Amalgamul de sunet şi culoare se omogenizează până ajunge să fie totul gri. Aruncând o privire de ansamblu peste tot peisajul, nu observi altceva decât o mare de oameni ce fac un zgomot de fond ca zumzetul de albine şi care se contopeşte cu foşnetul brizei de mare şi îţi inundă urechile până în punctul în care eşti nevoit să te rupi de realitate şi să ignori complet tot ce se întâmplă în jurul tău. Iar peste toate tronează simbolul Costineştiului: obeliscul. Deşi pare neschimbat, toţi ştim că e mai gros de la an la an de la straturile de var menite să acopere mesajele lăsate de copii cu complexe de nebăgare în seamă. În zare, alt simbol: epava. Pe măsură ce obeliscul se îngroaşă, epava se subţiază. Şi se mută bucată cu bucată în centrele de fier vechi ale Constanţei. Cât încă mai există, reprezintă o atracţie pentru turişti şi o sursă de venit pentru organizatorii de plimbări cu barca prin jurul ei.

2 comentarii:

  1. Incearca sa mergi la vecinii de la sud sa vezi acolo diferenta ... in rest, numai de bine

    RăspundețiȘtergere
  2. Aş fi vrut să rămân patriot. Dar cred că am să urmez sfatul pe viitor. Cel puţin pentru o perioadă. După care am să mai încerc o dată pe litoralul românesc.

    RăspundețiȘtergere