Tot un drac - logo

joi, 18 august 2011

Cavalerismul epocii noastre sau despre femeia hamal


Am citit prin intermediul Hotnews un articol de pe blogul Smart Woman. Articolul prezenta o scrisoare din partea unei cititoare care se arăta foarte revoltată de faptul că a dispărut cavalerismul din partea bărbaţilor şi că i s-a părut anapoda să-şi tragă singură scaunul la restaurant, să-şi ducă singură tava la sfârşit sau să-şi plătească mâncarea. Să definim feminismul:

Feminism is a collection of movements aimed at defining, establishing, and defending equal political, economic, and social rights and equal opportunities for women. (sursa)

Aşadar, femeile se zbat de o bucată bună de istorie pentru egalitatea drepturilor între femei şi bărbaţi. Dar, după cum am observat eu, în societatea în care trăiesc femeile vor să fie mai egale decât bărbaţii. Şi de ce spun asta. Dacă e vorba de un job, femeile vor să fie egale cu bărbaţii. Au acelaşi salariu, au aceleaşi drepturi şi îndatoriri. Dar numai dacă e un job bine plătit. Nici o femeie nu se zbate pentru dreptul de a fi miner. Iar la riturile societăţii, egaliatea nu se mai aplică. "Ieşim la restaurant, plăteşte prostul. Doar nu o să dau eu din banii mei. Ce dacă avem acelaşi job şi primim acelaşi salariu?"

În altă ordine de idei, dacă s-ar aplica cavalerismul sau regulile bunelor maniere eu mi-aş fi dorit să fiu hamal. Da, dar femeie hamal. Să am jobul ăla în care stau pe peronul gării când vine trenul şi întreb lumea dacă nu vrea să-i ajut cu bagajul. Suma modică, chiar irelevantă. Şi să analizăm situaţiile.

În primul rând, să presupunem că agăţ un bărbat. Pardon. "Agăţ" e un termen denigrant pentru noi, femeile. Presupunând că reuşesc să "contractez" un client bărbat ... îi spun tariful. Nu iau banii înainte că doar nu-s curvă, dar stabilesc relaţiile contractuale în baza cărora voi fi plătită. Apoi îl rog frumos să dea dovadă de cavalerism şi să nu lase o domniţă să care bagajul şi să pună mâna să-l ducă el. Iar în timp ce prostul îşi cară bagajul, eu merg frumos în urma lui. Aş merge înainte, ca sa-i arăt cine-i şefa, dar nu ştiu unde-şi vrea omul cărat bagajul. Aşa că îl urmez până la destinaţie, după care îi cer furmos banii conform contractului anterior, după care mă întorc pe peron şi o iau de la capăt.

În cazul în care "contractez" o femeie, iau banul şi aştept lângă bagaj până trece vreun prost care să mă ajute cu bagajul. Că doar sunt o lady, ce ... mea. Nu? Şi tura asta nici nu-l mai urmăresc pe fraier că banul l-am luat deja. O să-l urmărească posesoarea bagajului.

Aşadar, meseria de hamal pentru o femeie ar fi cea mai productivă. Eu nu înţeleg de ce se chinuie săracele să ajungă doctori sau avocaţi când ar putea fi foarte simplu hamali. Şi cavalerismul şi-ar face treaba. Când oare vor înţelege ele că nu e nevoie să demonstreze nimănui că şi ele pot. Ştim că puteţi. Şi nu e nevoie să o demonstraţi. Dar natura v-a înzestrat pentru alte treburi. Voi faceţi copii. Voi aveţi instinctul matern pentru a-i creşte. Dacă aruncăm o privire în natură, la majoritatea speciilor de animale o să vedem că masculul aduce păpica şi femela creşte pui. Ori vreţi să demonstraţi că sunteţi puternice şi independente şi nu aveţi nevoie de bărbaţi. Dacă e aşa, haideţi bărbaţilor să punem mână de la mână nişte bani să plătim vreo câţiva cercetători să caute metode prin care putem naşte pui. Să le demonstrăm femeilor că şi noi suntem în stare. Dar noi n-o să facem niciodată aşa ceva. Şi ştiţi de ce? Fiindcă noi ne cunoaştem rolul în societate, rolul în natură. Rolul de bărbat.

7 comentarii:

 1. stii ca e cu dublu tais?? daca noi suntem cele care suntem menite sa crestem copii de ce voi cautati femei independente? de ce barbatii (si aici ma refer la cei cu un IQ peste 50) vor femei de aceiasi educatie intelectuala pentru a putea avea discutii si nu care sa fi facut 8 clase si sa stea acasa la cratita si sa creasca copii? si nu imi spune ca vor sa aiba facultate, dar sa stea acasa sa creasca copii si sa citeasca Freud ca nu de asta fac facultate.
  Treaba cu feminismul e mult mai complicata. A pornit in momentul in care femeile nu aveau dreptul la vot, opinie, educatie, munca. Toate acestea pot usor fi confundate cu sclavismul. Suntem fiinte egale din punct de vedere psihic...deci puteam avea opinii, putem vota, putem invata. De aici si de la a capata orgoliile masculine si de a ne pierde feminitatea este o imaturitatea si rezultatul libertatii unui psihic ce din pacate nu este destul de matur pentru a fi descatusat. Dar asa cum unele femei au IQ-ul mai mic de 50 si cred ca libertatea sa castiga in momentul in care iti dai chiloteii jos, iti indepartezi picioarele si ii explici barbatului ca tu esti libera asa sunt si barbati care cred ca femeile cu mai mult de 10 clase trebuie eliminate.
  Dorinta de a fi dominate in cel mai pur mod cu putinta, de a te simti protejata si aparata e in natura femeilor. Vrem sa fim trate egal din punct de vedere psihic pt ca suntem, vrem sa fim protejate si dominate din punct de vedere phisic pentru ca avem nevoie si ne place.
  da, putem fi hamali, dar echilibrul uman ar disparea....

  RăspundețiȘtergere
 2. aa...si suntem binecuvantate cu menirea de a naste copii, dar cresterea trebuie sa fie menirea parintilor.
  si hai fetelor sa nu ne pierdem de tot feminitatea...singurul lucru care ne face "mai superioare":P

  RăspundețiȘtergere
 3. Asa-i. Cazuri particulare exista în care femeia, deşi a dat naştere copiilor, se duce şi munceşte pentru a întreţine familia în timp ce perechea de gen masculin rămâne acasă şi-i creşte. Dar cazurile astea sunt în număr infim comparativ cu generalităţile existente în societate. Iar faptul că fiecare işi caută perechea în medii apropiate nivelului lor intelectual este o normalitate. Altfel am regresa ca specie. Nu ar fi cu nimic diferit ca mometul preistoric în care omu se ducea la peşteră, dădea cu bâta în cap femeii, făcea treaba şi se ducea din nou la vânat.
  Oricum, se pare că natura se asigură că bărbaţii sunt mai inteligenţi decat femeile pentru a putea totuşi căuta femeie apropiată nivelului intelectual propriu, dar puţin mai scăzut. http://stiri.itbox.ro/stiri-citeste/Diverse/stiri-Barbatii-sunt-mai-inteligenti-decat-femeile.html

  RăspundețiȘtergere
 4. eu crek toata faza asta cu unu mai inteligent sau egal inteligent e o timpenie MARE si e legata de studiile de acum 100 ani care o fo si putin lucrate(citeste putin despre istorie testului de IQ si ce semnifica el). Exista diferite tipuri de inteligenta.Femeile sunt mai des in unele categorii de inteligenta (interpersonala,lingvistica, artistica, muzicala) decat barbatii la fel cum ei sunt mai des in categoriile gandire spatiala, logica, etc. Si intradevar,faptul ca aveau funtii diferite in societate s-a ajuns la chestia asta, dar nu toti sunt la fel, e clar. Mai e si mediul care influenteaza si stilul de lucru focus versus atentia distributiva, precum si cum se combina tipurile de inteligenta, ca ceilalti sa le poata masura. Uite un ex ,cat suntem de "orbi",s-a demonstrat de ex ca copii autisti sunt super inteligenti, numai ca nu pot comunica mai deloc, asa ca au IQ scazut si pana de curand au fost considerati retardati mintal. Si discutia poate continua in mod spiralic

  RăspundețiȘtergere
 5. Si pe mine ma oftica dorinta asta nebuna a femeilor de a scapa de responsabilitatile lor in societate, vrand sa le acapareze pe cele ale barbatilor. Ma gandesc ca ai mei copii, daca o sa am baieti, o sa fie din generatia celor care stau acasa si au grija de casa, in timp ce nevestele lor aduc mancare si platesc facturile. Bleah!

  Sa nu se inteleaga ca as avea ceva cu femeile de cariera, care muncesc si ajung in diferite functii importante si chestii. O asemenea femeie chiar trebuie apreciata, atata timp cat isi indeplineste si activitatile casnice. Daca ea este femeie de cariera si mananca numai la restaurant pentru ca nu stie sau nu vrea sa gateasca, daca isi duce rufele la curatatorie...e penibil si lipsit de sens.

  RăspundețiȘtergere
 6. @Vasile Marin
  Cred că judeci greşit. Dacă femeia aia câştigă destul încât să-şi permită o menajeră care să spele rufe şi să crească copii în locul ei, tot respectul. Şi eu mi-as dori ca soţia mea să ajungă aşa. În acest fel eu m-aş bucura de ea luând masa la restaurant fără să avem niciunul dintre noi frustrarea vaselor nespălate sau a prafului neşters din casă. Ideea pe care voiam eu s-o evidenţiez este că femeia trebuie să-şi aleagă calea pe care vor să meargă.
  Când întâlnesc o femeie de cariera, îmbracată în costum şi care emană putere şi caracter prin toţi porii, dau noroc cu ea. Dacă e plină de feminitate şi graţie, îi sărut mâna.
  Pe mine în schimb mă deranjează femeile care vor drepturi egale bărbaţilor dar vor în plus şi drepturile pe care le aveau până acum ca reprezentantă a sexului slab.

  RăspundețiȘtergere
 7. @a
  Aşa e cum zici tu. Pe anumite ramuri cognitive, femeile au avantaje. Dar exact asta am spus şi eu. Dacă circumvoluţiunile tale de femeie îţi permit să ai răbdarea necesară atenţia de care e nevoie pentru a tricota, atunci tricotează. Dar tu vrei drepturi egale cu bărbatul de lângă tine pentru că simţi nevoia de a demonstra că eşti puternică şi independentă. Rezultatul?
  Joburile bărbaţilor vor deveni mai prost plătite fiind mai mulţi candidaţi pe acelaşi job, iar cele femeieşti... să zicem că a fost nevoie să inventăm roboţi pentru a le înlocui.Exemplu, războaiele de tesut. Aşadar, voi aţi luat joburile bărbaţilor, noi am inventat alte joburi pentru noi: Programatori, electronişti, etc, joburi care sunt predominant masculine în momentul de faţă. Când vă hotărâţi că vreţi încă o mişcare feministă o să vă lăsam s-o faceşi şi pe asta şi o să inventăm altceva pentru a justifica şi existenţa genului masculin pe Pământ.
  Mă gândesc şi la faptul că peste x ani o să fie un blogger care să scrie că... "Unde-s femeile doctor sau avocat de acum x ani? Ce s-au mai emancipat femeile astea!"

  RăspundețiȘtergere