Tot un drac - logo

luni, 11 iulie 2011

Unde-s multi, puterea creste


Un articol din presa online mi-a aratat ca totusi buturuga mica poate rasturna carul mare. Dar cu o conditie: trebuie sa fie foarte multe buturugi puse una peste alta. Astfel, in Israel, un grup de aproximativ 100.000 de oameni au boicotat produsele Tnuva cerand preturi mai mici. Compania nu a avut alta solutie decat sa cedeze insistentelor clientilor si au micsorat preturile, fortand astfel si concurenta sa scada preturile.
Doua lucruri vreau sa scot in evidenta.
Primul este solidaritatea oamenilor. Odata ce au zis ca nu mai cumpara marca respectiva, asa a fost si au mentinut protestul pana au obtinut castig de cauza. Ceea ce imi suna cunoscut. Parca era un cantecel si pe la noi care sustinea aceasta solidaritate: "Hai sa dam mana cu mana, cei cu inima romana.". Dar in Romania nu mai exista de foarte mult timp aceasta solidaritate. In ultima perioada predomina ideea "Sa moara dusmanii mei!" care in cele mai dese cazuri sunt conationali. Ba mai mult, cativa romani au incercat sa faca la fel cu pretul benzinei. Ce a iesit? Toti s-au batut cu pumnul in piept ca ei nu mai cumpara in viata lor benzina si a doua zia erau la pompa. Au zis ca e prea greu sa traiasca fara benzina, dar vor plati cu marunti. Ce credibilitate mai ai ca protestatar cand schimbi regulile jocului de la o zi la alta? Penibil.
Al doilea este managementul Tnuva. Au realizat ca pentru a mentine cota de piata, sau poate chiar sa o creasca putin, trebuie sa reduca preturile. E posibil ca ei sa nu fi avut nimic de pierdut din punct de vedere financiar deoarece, dupa scaderea preturilor si mediatizarea gestului facut fata de oameni, e posibil ca mai multi oameni sa cumpere produsele.Comparativ, protestul benzinei din Romania a determinat managementul companiilor ce comercializeaza carburanti au decis marirea pretului pentru a-si crea un fond de back-up in cazul in care ar exista vreo perioada fara incasari ca urmare a vreunui protest. Protestul a fost un  esec, dar companiile au profitat. Penibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu