Tot un drac - logo

marți, 5 iulie 2011

Trubadurul la iarba verde


Social media functioneaza. Am aflat de pe twitter de un concert in aer liber care a avut loc ieri in parcul Copou. Si am reusit sa ajung si eu. Concertul a fost organizat de Opera Nationala Romana din Iasi. Am avut intotdeauna un respect deosebit fata de cultura si nevoia maselor de a asista la manifestari culturale. Dar, in cazul de fata, metoda de implementare a unei idei bune a lasat de dorit.
Nu contest faptul ca scopul proiectului ar fi atins sau nu. Asta presupunand ca scopul era deschiderea mintii oamenilor mai putin educati asupra posibilitatilor de cunoastere a frumosului.
Dar punerea in scena a spectacolului a fost data peste cap de mai multi factori. In primul rand, acustica a fost execrabila. Nu ma asteptam sa fie acelasi sunet ca la Opera de Stat din Viena, dar puteau macar sa plateasca pentru o sonorizare mai buna. Probabil ca doamna Beatrice Rancea avea un buget fix si cand a cerut suplimentarea fondurilor, sponsorii au zis "ba". Scena a fost subdimensionata. O multime de instrumente si un cor numeros au dus la un colt de scena si un singur microfon pentru solistii ce s-au perindat pentru diferitele arii.
In alta ordine de idei, “Cultura in natura” poate e un titlu care prinde, dar natura a daunat grav culturii. Caini care latra, claxoane de masini sau biciclete, triluri de pasari stridente si publicul zgomotos si nepregatit pentru a asista la o manifestare culturala au dus la inrautatirea experientei muzicale.
Iar daca principalul scop era culturalizarea maselor, cum se face ca pe scaunele pregatite pentru public erau aceleasi fete pe care le vezi de fiecare data la spectacolele inchise? Se pare ca in Romania, numai pensionarii mai stiu sa aprecieze muzica clasica.
Revin sa intaresc ideea ca apreciez scopul concertului si initiativa e de laudat. Ba chiar si orchestra si-a dat silinta. Dar tind sa cred ca locul ariilor e intr-o sala cu o acustica adecvata. Iar necioplitul care se zgarceste sa dea banii pe un bilet la opera nu merita sa ii aduceti frumosul la el acasa. Mai eficient ar fi sa faceti evenimente cu copiii necioplitului si sa-i formati intr-un mediu cultural adecvat, atata timp cat sunt inca pe mana sistemului. Adica in scoala. Daca i-ati pierdut, nu o sa le mai pese de manifestari cultural-artistice. O sa le pese doar de Armandi, Guci si Versoce.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu