Tot un drac - logo

joi, 21 iulie 2011

Licoarea magică

Anul trecut, cam pe timpul ăsta, eram în Reading, UK. Aşteptam cu nerăbdare plecarea spre casă. Eram în ultima săptămână de muncă acolo şi abia aşteptam să plec spre România, spre familie. Cu 3 zile înainte de plecare, colegii de muncă, şi englezi şi români, m-au scos într-un pub să sărbătorim. Ori faptul că plec eu acasă, ori faptul că scapă ei de mine. Oricum, sărbătoream. Ca la fiecare ieşire de până atunci, aveam un coleg care îmi sugera berea, în mare parte datorită faptului că eu nu cunoşteam mărcile de bere vândute acolo şi eram dornic să încerc lucruri noi. După ce, la ultima întâlnire îmi dăduse să beau un rahat de bere făcut din grâu parcă, al cărui nume nici măcar n-am vrut să-l reţin, eram reticent la sugestia lui din ziua respectivă. Oricum, am zis că încercarea moarte n-are şi că pot oricând renunţa la cele 3-4 lire şi să-mi iau altă bere. Aşa că am mers pe mâna lui.
El mi-a zis să încerc S..... Era gălăgie în bar şi n-am înţeles numele. Mi-a repetat, dar tot fără succes. Într-un final, s-a dus el la bar şi a venit cu două pahare de bere. Culoarea nu impresiona, sau cel puţin eu nu o observasem prin paharul semi-îngheţat. În schimb, gustul m-a convins din prima secundă. Sărbătoarirea plecării mele a durat încă 6-7 ore, timp în care cumpăram câte un rând de la bar, fiecare dintre colegi. Nu mă mai interesa numele. Când venea rândul meu de comandat şi plătit berea nu ziceam decât “Another round for everyone” şi barmanul înşira pe bar paharele de licoare magică. A doua zi, la muncă, i-am cerut colegului să-mi spună din nou numele berii. De data asta l-am reţinut. Era Staropramen.

După întoarcerea în România, am uitat de berea Staropramen până acum 2-3 săptămâni când, răsfoind o ofertă de la un supermarket pe care eu l-am reţinut ca fiind Billa, dar nu sunt sigur, am dat peste numele de Staropramen. Era pe o pagină cu mai multe tipuri de bere şi între ele se găsea şi licoarea ce mă fermecase cu un an mai devreme, în UK. A doua zi, pe drumul de întoarcere de la muncă, am oprit la Billa din Alexandru cel Bun să caut berea. Am studiat si am analizat raftul de bere timp de cel puţin zece minute, fără nici un succes. Nu era pe raft. Am căutat un “merchandiser” să-l întreb dacă au avut sau mai au berea mea, dar nici unul nu era de găsit. Am ajuns, într-un final, să întreb paznicul. Nu ştia nimic. M-a trimis la Billa de la gară. Dezamăgit, am renunţat la idee pentru câteva zile.
În altă seară, făcând nişte cumpărături la mini-marketul de la colţul blocului, mi s-a facut poftă de bere. Mergând să studiez oferta de bere din vitrină, am rămas mut când am văzut-o. Era ea, cutia de Staropramen, ascunsă între două cutii de Becks si Bergenbier. Pentru câteva secunde am fost în al nouălea cer. Nu-mi venea să cred că, după ce am fost expres prin supermarket să o caut, o găseam acum, aici, întâmplător.
Luni am fost la Carrefour Era să fac cumpărături. Din nou, am fost uimit datorită faptului că se găsea şi acolo. Aşadar, Staropramen a intrat în forţă pe piaţa românească. Acum stau şi mă întreb dacă oferta pe care o citisem eu şi credeam că era de la Billa, nu era cumva de la Carrefour. Amândouă galbene, acelaşi format... posibil. Oricum, irelevant. Ceea ce voiam să spun este ca îmi place atât de mult berea asta încât ieri, după ce am aflat că nu mai aveau Staropramen la magazinul de jos, m-am urcat în maşină si am condus până la Carrefour ca să-mi refac stocul. Ba mai mult, la Carrefour era luni o promoţie la Staropramen. La 6 doze cumpărate am primit şi un pahar. Pahar cu emblema lor.
Ideea de bază a acestui articol este că lucrurile mărunte în viaţă ne fac fericiţi, iar eu sunt fericit că am descoperit berea mea blondă preferată din România. Ţin să subliniez blondă datorită faptului că Guinness Extra Cold rămâne detaşat pe primul loc în topul preferinţelor. Dar asta e altă poveste.

4 comentarii:

  1. Gasesti la Carrefour. http://www.carrefour.ro/index.php?pg=vcatalog&catalog=20110713c

    RăspundețiȘtergere
  2. La magazinul din cotul garii Tecuci am vazut un abtibild pe usa cu Staropramen. Cool stuff, huh?

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuia să faci o poză :) Nu te cred :P

    RăspundețiȘtergere