Tot un drac - logo

sâmbătă, 2 iulie 2011

Justita e oarba, dar e si proasta?

E adevarat ca justitia e oarba. Toti stim ca ea mai inchide cate un ochi pentru cate vreun hot mai instarit. Dar de ce trebuie sa fie si proasta? Am citit despre cazul unui angajat din bucataria unui spital din Roman. Desi fusese prins ca fura din mancarea bolnavilor si sanctionat cu 10% din salariu, el contesta aceasta sanctiune efectuand plangeri penale impotriva directorului si spitalului. Ce minte poti avea sa faci scandal ca te-au prins? Dupa ce ca tu esti hot si nu te-au dat afara, doar ti-au taiat o bucata din salariu pentru o perioada determinata de timp, tot tu faci scandal? Este aberant ce se intampla. Si e doar vina sistemului legislativ ca permite asa ceva. Daca esti prins la furat, da-te victima. Te prinde in magazinul inchis noaptea: “Nu furam dom’le, patronul m-a rapit si m-a bagat aici”. Te prinde in livada paznicul: “Nu furam dom’le, ma ascundeam de el in copac ca voia sa ma omoare”. Te prinde violand o minora: “Nu am violat-o dom’le, ea m-a sedus. Mi-a dat si bani ca sa fac asta.” Si exemplele pot continua.
Ce-ar fi sa schimbam putin regulile jocului: daca faci contestatie, se dubleaza pedeapsa. Ai facut contestatie si esti gasit vinovat intr-un final, faci inchisoare dublu. Daca erai deja la inchisoare pe viata, spanzuratoarea. Si asa speriem infractorii. Vor sta sa se gandeasca de doua ori inainte sa conteste acuzatiile. Iar daca se stie nevinovat, va merge pana in panzele albe ca sa-si demonstreze nevinovatia. Eu sunt sigur ca hotul condamnat la 2 ani de puscarie poate face o contestatie sa scape, dar cand vede ca ia 4 ani, se mai gandeste inainte de a contesta din nou. La fel si cu plata daunelor. Esti obligat de instanta sa platesti daune, te gandesti de doua ori inainte sa contesti decizia.
Ba mai mult. In cazul angajatului din Roman, care cere 140000 ron despagubire, daca este gasit el vinovat, sa plateasca el sumele cerute: directorului 40000, iar spitalului 100000. Poate asa se invata minte sa mai strige hotul cand e prins cu mana in sac.

Un comentariu:

  1. Bine ca ai pus sursa ! Altfel nu te-as fi crezut. Cand aflii decizia, anunta-ma si pe mine te rog. Succes !

    RăspundețiȘtergere