Tot un drac - logo

marți, 12 iulie 2011

Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi...


Îmi aduc aminte un banc de când eram copil: 
Stiţi când a zis Lenin celebra replică <<Învăţaţi, învăţati, învăţaţi>>? După ce a văzut carnetul de note al lui Ceauşescu. 
De aproape două săptămâni e plină presa de ştiri legate de performanţele la ultima sesiune de bacalaureat. Ce s-a întamplat? Un fleac. Nu s-a mai putut copia. Rezultatele? Sub 50% grad de promovabilitate.

Hai să studiem repercursiunile:

1. Jumatate din locurile din universităţi se desfiinţează (sursa). Care jumătate? Aia cu taxă. De aici rezultă bani mai puțini. Lipsa banilor are două consecinţe. Prima e că elevii nu mai beneficiază de reduceri sau subvenţii pentru studii şi cămine, iar a doua e că profesorii vor fi plătiţi mai prost. După reducerile salariale de anul trecut, cât mai rezistă profesorii până să plece peste hotare să predea la universităţi care sunt în stare să-i plătească? Aici rămân profesorii mai slabi care nu sunt curtaţi de universităţi din străinătate şi, implicit, duc la scăderea calităţii cursurilor predate.

2. În momentul de faţă, România are cel mai mic procent de populaţie cu studii superioare din UE: 11,2% (sursa). Problemă de liceu: dacă mai bine de jumătate din elevii de liceu ai fiecărei generaţii nu intră la facultate fiindcă n-au promovat bacalaureatul, cu cât scade acel 11% în fiecare an? Ups, noi n-avem oameni care să poate face operaţii aşa complexe. Să întrebăm un strain. Ştiti ce va răspunde? “Nem tudom!”

3. Dacă Romania nu mai produce absolvenţi de liceu şi, implicit, nici de facultate, ce companie va mai fi dispusă să investească în Romania? Se duce marele avantaj de care beneficiam: mâna de lucru ieftină. Fără investiţii din exterior, economia va avea o pantă de redresare ceva mai lentă din criza asta în V sau dublu V, sau triplu V.

Apropo! Există criza în L?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu