Tot un drac - logo

miercuri, 20 iulie 2011

Fiecare pădure are uscăciunile ei


Ideea articolului mi-a venit văzând recent în presă o serie de materiale în contradictoriu. Zicala “Fiecare pădure are uscăciunile ei” se potriveşte perfect în contextul de faţă. Mai întâi, să analizăm puţin semnificaţia proverbului. Părerea mea e că, aşa cum fiecare pădure are uscăciunile ei, la fel fiecare grup de obiecte similare aflate într-un număr destul de mare va conţine câteva obiecte care să fie complet diferite sau cu caracteristici opuse faţă de majoritatea obiectelor grupului.

Primul aspect care mi-a atras atenţia este un articol legat de premiile obţinute de nişte liceeni români la olimpiade internaţionale. Informaţia legată de olimpici, coroborată cu informaţia prezentată aici duc la zicala menţionată anterior. Conform celui de-al doilea articol, grupul majoritar, pădurea, este format din liceeni mediocri sau substandard, dat fiind faptul că ei sunt majoritatea. Atunci olimpicii din primul articol sunt uscăciunile, ei fiind singurii cu caracteristici diferite faţă de majoritate.

Al doilea exemplu de aplicare a zicalei este dedus din articolele găsite aici şi aici. Primul articol se înscrie în tendinţa unanim cunoscută că ţiganii sunt nişte scursuri ale societăţii, iar al doilea este despre un ţigan care a reuşit performanţe deosebite la învăţătură. Aplicarea zicalei este destul de evidentă. Grupul majoritar este format din bătăuşi şi hoţi, iar uscăciunea pădurii este dată de elevul eminent cu premii şi diplome care nu se înscrie în caracteristicile standard ale grupului majoritar.

În ambele situaţii, liceeni şi ţigani, pasul logic următor este eliminarea uscăciunilor din pădure. Pentru ca pădurea să poată progresa şi evolua conform caracteristicilor majoritare, tot ceea ce este diferit trebuie să dispară. În cazul de faţă, diferit înseamnă mai bun. Oare ce putem face pentru a schimba mentalitatea de distrugere a tot ce e bun şi promovare a răului?

Şi, în final de articol, vă prezint un ultim caz în care eu cred că se aplică zicala noastră. Pentru grupul ţintă se dau trailerele la filmele Twilight şi True Blood. Pe partea uscăciunilor este indianul care şi-a supt soţia timp de patru ani. Credeţi că se aplică?

3 comentarii:

 1. Nu se aplica pentru ca lipseste contextul de fond care sa evidentieze "uscatura".

  Starea de normalitate in exemplul din final - in care ne incadram fiecare dintre noi - nu este relativa, deci toate cele trei exemple sint "uscaturi".

  RăspundețiȘtergere
 2. Se aplică dacă ne raportam la contextul realitate - ficţiune. Cele 2 exemple de grup ţintă sunt ficţiune, iar sugătorul de sânge indian dă în penibilitate prin imitarea ficţiunii în viaţa reală, posibil datorat unei boli psihice. El este uscătura diferită faţă de normal.

  RăspundețiȘtergere
 3. Pe un segment mai restrins, convenind ca in puncte de normalitate sint situati vampirii lui Meyer, putem spune ca indianul este o "uscatura". Ai dreptate, aveam o problema de perspectiva.

  RăspundețiȘtergere