Tot un drac - logo

vineri, 1 iulie 2011

Despre morcovii Coca-Cola

Cred ca toata lumea stie ca majoritatea posturilor TV difuzeaza reclama pentru a produce bani si pentru a putea distribui emisiunile catre utilizatorii finali gratuit. Si, din acelasi motiv, se plateste separat pentru HBO. Programul asta costa bani numai pentru faptul ca nu difuzeaza reclama. Asadar, eu, ca utilizator final, platesc pentru a scapa de pauzele publicitare agasante din timpul filmelor.
Aseara am fost la Cinema City la Iulius Mall, in Iasi. Dupa ce am procurat toate cele trebuincioase filmului, bineinteles la suprapret, am intrat in sala. Din momentul in care am intrat in sala pana la inceperea efectiva a filmului au trecut cel putin 20 minute, timp in care am vazut vreo 4 trailere si cateva reclame. Eu inteleg. Esti la cinema, iti pun fortat trailerele altor filme sa te convinga sa revii, desi chiar si asta e discutabila. Dar de ce oare trebuie sa vad eu reclama la Coca-Cola? Eu am platit ca sa vad film, nu reclame. Daca voiam reclame ma uitam la televizor. Eu stiu ca reclama e sufletul comertului, dar nu suntem la piata ca sa-mi spui ce proaspeti sunt morcovii de la Coca-Cola, atata timp cat eu am platit deja pentru prune de la Universal Studios.
Partea cea mai grava dintre toate a fost ca eu nici macar nu mi-am dat seama ca reclama aia nu are ce cauta acolo. Un prieten mi-a atras atentia. Eu, ca si marea majoritate dintre noi, ne-am obisnuit atat de mult sa vedem reclame incat nici macar nu mai identificam cand si unde nu ar trebui sa le vedem. Ele sunt omniprezente, panouri, spoturi, flyere, boxe pe masina... Era o perioada cand erau postere cu reclame in fata ochilor si in wc-urile barurilor. Toate astea ne-au indoctrinat atat de tare incat nu mai stim sa facem diferenta intre normal si anormal, sau, mai bine zis, ceea ce era anormal candva a devenit normalitate. Iar noi suntem destul de ignoranti incat sa acceptam aceste aspecte. Si platim pentru asta. Da. Platim ca sa vedem reclame. Nu numai la cinema cand, de fapt, platesti pentru un film si iti sunt impuse reclamele, ci chiar platim pentru a vedea reclama o seara intreaga. Vezi noaptea devoratorilor de publicitate. Ba chiar platim mai scump decat un bilet la film. Dar sa zicem ca acolo gasim o scuza. Stii dinainte pentru ce platesti.
Dar la cinema, de ce trebuie sa platesc pentru a vedea reclame?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu