Tot un drac - logo

sâmbătă, 9 iulie 2011

Despre credite luate fara sa stim si executari silite

Am citit azi o stire care m-a facut sa ridic niste semne de intrebare. Stirea spune ca preafericitii carmaci ai urbei noastre s-au gandit ca oricum vin alegerile in curand si isi pregatesc terenul pentru mandatul urmator. Au luat si au facut credite la BRD cat incape, pe motiv ca e nevoie de bani pentru proiectele in derulare, stiind ca nu vor mai fi alesi pentru urmatorul mandat. In acest fel, lasa urmatorilor carmaci o datorie consistenta si imposibilitatea de a mai contracta alte credite, asigurandu-se astfel ca nici urmatorii nu vor putea face mare branza pentru urbe. Si astfel impusca 2 iepuri. Isi asigura locurile la conducere pentru al doilea mandat si mai dau si un ultim tun cat sunt inca la putere, ca sa le ajunga banii pana le-o veni din nou randul.
Intrebarea mea este: dat fiind faptul ca se imprumuta sume colosale, n-ar trebui sa fie intrebat si fraierul care trebuie sa returneze creditul daca e de acord sa faca asa ceva? Si stiti cine e fraierul bun de plata? Probabil ati ghicit. Fiecare cetatean al urbei. Adica noi, muritorii de rand. Fiindca din banii nostri se platesc aceste credite. Noi suntem cei ce platim impozite peste impozite ca sa platim datoria celor ce nu stiu altceva decat sa dea tunuri.
Si mai am o problema. Presupunand, prin absurd, ca maine pleaca din Iasi toata populatia, sau moare, sau orice alta metoda prin care se poate pustii un oras (mai sunt inundatiile la moda?), ce se intampla cu creditul? Cum este executat silit un oras mort? Ce garantii sunt aduse? Ma gandesc ca terenul isi pierde valoarea, fiind un loc la fel de viabil ca un teren nearat. Asadar, se trece la executari silite. Mai intai BRD-ul vinde creanta catre o firma de recuperari. Firma da telefoane la primarie pana se satura, fara sa-i raspunda nimeni. Apoi trimite scrisori de amenintare si apoi se ajunge la judecata. Cine vine la judecata? Pe de o parte e firma de recuperari, iar in partea acuzatului cine e? Nimeni. Fiindca orasul s-a imprumutat, orasul trebuie sa plateasca. Dar orice oras e format din suma locuitorilor sai. Daca nu exista locuitori, nu exista oras si, implicit, nu exista nici datornic.
Eu va propun o idee: hai sa ne strangem vreo 200 de oameni si sa ne infiintam propria localitate. Daca avem veniturile destul de mari, o sa avem si bonitate ridicata la luat credite “pe oras” si alegem vreo 2-3 banci, luam banii, impartim in mod egal si ne mutam in Seychelles. Sau mai bine, hai sa ne mutam cu totii din Iasi si sa lasam doar primarul. Sa plateasca el creditul.
Va bagati?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu