Tot un drac - logo

luni, 18 iulie 2011

Democraţia utopică

Episodul 3 - Sistemul legislativ, posibile probleme şi propuneri de rezolvare

În episodul trecut am prezentat funcţionarea sistemului legislativ în modelul democraţiei directe. În acest episod voi continua descrierea sistemului legislativ prin identificarea unor posibile probleme.

Aşadar, o primă posibilă problemă a sistemului ar fi indiferența alegătorilor față de o problemă care vizează doar o anumită regiune sau doar un anumit segment din populație. Sunt două posibile soluții pentru acest lucru. Putem impune impozit pe indiferență. Daca nu te intereseaza soarta statului, trebuie să plătești pentru dreptul de a locui în România și de a fi cetățean român. O altă posibilă rezolvare a acestei probleme ar fi ponderea votului. Cu cât te implici în mai multe probleme legislative, cu atât votul tău are o pondere mai mare, datorită faptului că tu cunoști o mai mare porțiune a ansamblului legislativ existent și ai o părere pertinentă asupra a ceea ce se întâmplă în stat.

O altă problemă ar putea fi votarea în necunoștință de cauză a poporului. Îmi imaginez că vor exista “pierde-vară” care să intre în sistem și să voteze doar de dragul de a vota. Singura rezolvare a acestei probleme este să dai un test înainte de a vota. Se presupune că legea a fost în revizie publică, în forma ei finală, pentru o perioadă finită de timp, de exemplu o săptămână, iar după această săptămână, ai la dispoziție încă o săptămână în care să votezi. Atunci când vrei să votezi, îți apare un chestionar de, să zicem, 5 întrebări din lege cu răspunsuri grilă la care să nu dureze prea mult să răspunzi. Odată ce ai răspuns la cele 5 întrebări, ai dreptul să-ți exprimi votul, considerându-se că ai o opinie informată.

A treia problemă identificată ar fi imparţialitatea moderatorilor. Ce putem face în cazul în care moderatorii devin corupţi şi modifică proiecte de legi conform unor interese proprii? În primul rând, dat fiind faptul că sistemul este complet transparent, iniţiatorul proiectului de lege poate semnala o problemă cu unul dintre moderatori. Acesta intră într-o perioadă de supervizare din partea unui grup format din membri ai corpului de moderatori şi aleşi din rândul cetăţenilor. Dacă se dovedeşte neîntemeiată suspiciunea, moderatorul îşi continuă treaba. Altfel, el este demis din funcţie şi înlocuit. Bugetari sunt destui. Totodată pot exista şi sisteme de punctare ale moderatorilor în funcţie de performanţe, mai exact în funcţie de proiectele de lege supervizate şi efortul depus pentru a duce la bun sfârşit aceste proiecte. Totul se poate cuantifica pe baza înregistrărilor din SOROC. Pe baza punctajului obţinut de fiecare se calculează salariul, motivând astfel moderatorii să lucreze cu mai mult spor.

Probleme ale sistemului probabil mai există dar eu le-am tratat pe cele pe care eu le-am considerat ca având o importanţă mai mare. În final de articol să recapitulăm paşii pe care îi parcurge un cetăţean în modulul legislativ al sistemului de conducere:
1. Intri în sistem, folosind user și parolă
2. Îți apare pagina cu mesajele personale constituite din alerte de genul:
- “Săptămâna asta mai ai de revizuit 4 legi”
- “În momentul de față sunt deschise spre vot 5 proiecte de lege”
- “Proiectul de lege propus de tine are 4 modificări aduse de către 3 cetățeni și 1 moderator”
3. Se alege revizuirea legilor.
a. ești informat asupra proiectelor propuse spre revizuire
b. le citești
c. poți comenta pe marginea lor, putând astfel influența, prin argumente, votul ce va avea loc săptămâna viitoare
4. Se alege votare.
a. pentru fiecare dintre legi se presupune că au fost revizuite pe parcursul săptămânii trecute și îți apare testul cu 5 întrebări alese în mod aleator dintr-un set mult mai vast de întrebări redactate de către moderatori.
b. Presupunând că ai trecut testul, ai voie să votezi afirmativ sau negativ proiectul de lege.
c. După votare, poți vedea statistici legate de voturile de până acum: dispunere în timp, acoperire geografică, procentaje, ș.a.m.d.
5. Se alege revizuirea modificărilor aduse proiectului de lege propus de tine. Ai ocazia să comentezi pe baza modificărilor sau să aduci noi modificări, în funcție de ideologie și problematica statală identificată prin acel proiect de lege.

În episodul urmator vom discuta despre o altă componentă a sistemului de conducere românesc, şi anume puterea executivă.

Episodul 1 - Democraţia utopică - Problema
Episodul 2 - Democraţia utopică - Sistemul legislativ

2 comentarii:

  1. da..inteleg ca pasiunile tale sunt IT-ul, politica (poate pt ca nu iti place sa fii condus sau pt ca ai impresia ca nu esti condus cum trebuie) si din cand in cand gandirea femeilor, dar te transformi incet incet intr-un mic Vadim..:D

    RăspundețiȘtergere