Tot un drac - logo

sâmbătă, 16 iulie 2011

Democrația utopică


Episodul 2 - Sistemul legislativ

Episodul trecut am vorbit despre problema sistemului democratic din România. In acest episod voi continua discuţia prin expunerea unei posibile soluţii.
Să presupunem că adoptăm ideea mea și instaurăm democrația directă, folosind internetul. Ne-ar trebui o platformă în care fiecare cetățean cu drept de vot să primească un cont. În momentul de față, fiecare primește cartea de alegător. Cât de greu ar fi dacă pe cartea de alegător, alături de datele personale, mai avem un user și o parolă? Apoi, cu userul și parola respectivă intrăm în sistemul românesc online de conducere.

Știu că pare de domeniul fantasticului ceea ce propun eu, dar să ne gândim puțin dacă e chiar atât de imposibil. Și am să vă descriu viziunea mea despre Sistemul Online ROmânesc de Conducere, pe scurt SOROC.
Conducerea României este bazată pe principiul separării puterilor în stat: legislativă, executivă și judecătorească. SOROC este un sistem de conducere al statului, bazat pe votul fiecărui membru cu drept de vot din România. Ce votăm? 

Pai, în primul și primul rând, trebuie să ne ocupăm de sistemul legislativ. În momentul de față, România are un parlament bicameral, format din Senat și Camera Deputaților. Eu propun ca fiecare cetățean să poată propune proiecte de lege. Prima dată, cetățeanul creează o schiță a proiectului de lege. Cu alte cuvinte, scrie ideea într-o pagină online publică spre a fi citită și revizuită de restul cetățenilor. Dacă modificarea legislativă propusă de el are succes în rândul cetățenilor, ea poate fi modificată și îmbunătățită de către fiecare dintre cetățeni, folosind o metodă asemănătoare siturilor gen wiki. Documentul poate fi modificat, revizuit și adăugit de către oricine, salvând tot istoricul acelui document, fiecare modificare putând fi făcută doar din contul personal și salvând modificările împreună cu autorul lor, într-o cronologie a documentului. Pentru a redacta corect, din punct de vedere legal, și pentru a ne asigura de validitatea documentului final, putem stabili echipe de redactori pregătiți în scrierea corectă a legilor, care să urmărească în permanență cele mai populare legi din sistem, pe principiul moderatorilor din forumuri. 

Odată ce s-a ajuns la o formă acceptabilă, din punct de vedere legislativ, a amendamentului, se oprește editarea documentului de către populație și se trece la votare. Votarea se poate face de către toată populația, pe parcursul unei perioade finite de timp. Dacă primește votul afirmativ din partea unei majorități acceptabile din populație, legea este adoptată. Daca primește vot negativ din partea aceluiași procent din populație stabilit anterior votării, amendamentul este înregistrat în lista amendamentelor refuzate, urmând ca pe o perioadă finită de timp să nu poată fi propusă o modificare legislativă asemănătoare din partea nici unui cetățean. Acest fapt va împiedica propunerea repetată a aceleiași legi și aglomerarea sistemului. 

Dacă nu se adună un număr corespunzător de voturi, amendamentul este pus într-o coadă de așteptare de X zile, unde X este stabilit automat de sistem, în funcție de aglomerarea numărului de legi, după care revine în atenția publicului pentru a fi revotat. Dacă după un numar Y de sesiuni de votare nu este hotărâtă soarta amendamentului, acesta este retrimis către echipele de redactare și către populație pentru a fi revizuit.
Cred că e de ajuns pentru acest episod. În următorul episod voi continua discuţia despre înlocuirea sistemul legislativ prin identificarea unor posibile probleme şi găsirea de soluţii.

Un comentariu:

  1. cam greu avand in vedere ca numarul celor ce nu stiu nici macar ce inseamna sistem legislativ, ar transformarea a 18 mil(minus cei e nu au drept de vot) de idei transformate intr-o lege necesita 1 persoana sau un grup de persoane care vor filtra tampeniile. filtrarea tampeniilor poate fi subiectiva...si revenim de unde am plecat

    RăspundețiȘtergere