Tot un drac - logo

luni, 4 iulie 2011

Cocalarul intelectual vs. cocalarul clasic

Toti stim ce e ala cocalar. Specia aia de mamifer biped ale carui valori morale si materiale difera complet de restul populatiei. In general, cuvantul cocalar este folosit in orice imprejurare in care vrem sa descriem intr-un mod peiorativ pe cineva. Chiar si cocalarii intre ei isi arunca injurii bazate pe acest cuvant.
Recent mi-a fost dat sa vad un alt tip de cocalar. Este vorba despre cocalarul intelectual. Si prin ce se deosebeste cocalarul intelectual de cocalarul clasic? Prin cultura. Cocalarul intelectual a citit enorm de multe carti, are facultate terminata, poate si un master. 
Sa vedem totusi asemenarile dintre cocalarul clasic si cel intelectual, pentru a argumenta motivele care m-au facut sa definesc cocalarul intelectual:
1. In timp ce cocalarul clasic stie ca valoarea unui om este data de banii pe care-i poseda, cel intelectual sustine ca valoarea unui om se cunoaste prin cantitatea de carti citite, ambii deviind de la adevarata valoare a unei persoane.
2. Ambii cocalari au impresia ca ei sunt mai buni decat cei din jurul lor datorita faptului ca au mai mult din acea resursa care da valoarea. De aceea ii privesc pe ceilalti de sus.
3. Asa cum cocalarul clasic poate recita versuri din manele, la fel cel intelectual poate cita pasaje intregi din cartile citite. Nici unul dintre ei nu intelege mesajul, dar pot reda cu fidelitate textul.
4. Cocalarul clasic merge in cluburi de fite doar pentru a se lauda. Cocalarul intelectual merge la concerte de opera sau piese de teatru din acelasi motiv.
5. Cand e intre specimenele asemanatoare lui, discutiile decurg perfect, cand e scos din mediul ambiant si dus intre muritorii de rand, incearca sa impresioneze in aceleasi feluri ca in mediul propriu si este mirat de faptul ca oamenii din jur nu-i apreciaza valoarea.
6. Cand se satura sa fie subapreciat, se retrage intr-un colt suferind de nebagare in seama.
7. In general, ambii sunt deranjati de oamenii care nu adopta aceeasi scara de valori. 
8. Ambii tind sa devina violenti cand sunt incoltiti cu privire la convingerile lor. Cocalarul clasic recurge la violenta fizica, cocalarul intelectual recurge la violenta verbala prin argumentare sarcastica.
9. Ambii se urasc reciproc cu o inversunare iesita din comun. Dat fiind faptul ca sunt la poluri diametral opuse ale civilizatiei, au tendinta sa accepte populatia considerata medie din punct de vedere al valorii lor, dar refuza cu orice pret sa accepte celalalt tip de cocalar.
10. Ambii comenteaza dezaprobator la acest articol refuzand faptul ca apartin speciei definite.
Bineinteles ca, pentru ei, tot ceea ce am scris in acest articol este o mare minciuna si adevarul il cunosc numai ei, dar incerc sa le explic folosind citate ale celor mai mari carturari recunoscuti de catre fiecare specie de cocalar, si anume marele maestru Nicolae:
“Adevarul este pretutindeni, dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta!” (N. Iorga)
“Adevarul doare, cat ai fi de tare,/Plangi dar e mult prea tarziu” (N. Guta)

3 comentarii: