Tot un drac - logo

vineri, 10 iunie 2011

Pizza Rita si conceptele comuniste

Aseara am mers impreuna cu un prieten sa bem o bere. Era o ora cam inaintata, dar la terasa de la Pizza Rita din Alexandru era inca deschis. Ne-am asezat la o masa, am aprins tigarile si am asteptat. Dupa 2 minute apare chelnerul, ne ia comanda si ne aduce berile. Toate bune si frumoase. La 11:45 vine o chelnerita sa ne intrebe daca mai vrem ceva fiindca e ultima comanda. Mai comandam o bere si ne vedem linistiti de discutie. La 11:48 vine iar chelnerul si ne ia banii. Ne-am vazut in continuare de taclale pana cand... pe la 00:10 apare o persoana cam dubioasa:

El: Ma scuzati. Am inchis de la doisprezece.
Eu: Terminam tigarile si mergem.
El: Puteti sa fumati si pe drum.
Eu: Da, multumim pentru indicatii si fiti sigur ca nu mai calcam pe aici.
El: Problema voastra.
Eu: Nu e a noastra. E a patronilor.
In timp ce ieseam:
Eu: Ce s-a intamplat cu “Clientul nostru, stapanul nostru”?
El: Aia e mentalitate comunista. Acuma e “Clientul nostru, colegul nostru”!
Eu: Nu atat timp cat eu platesc.
Si-am plecat.

Nu stiu cine e personajul cu care am conversat fiindca nu a avut bunavointa sa se prezinte. Oricum este irelevant. Mai mult, eu stiu ca n-am facut o consumatie extraordinara si ca nu voia sa stea dupa fundul nostru. Dar, atata timp cat m-ai informat ca este inchis si te-am anuntat ca plec, nu mai poti astepta 4-5 minute ca sa-mi termin tigara inainte de a iesi din bodega? Si nu! Nu e civilizat sa fumezi pe drum.
Chiar nu e problema mea faptul ca nu mai calc in spelunca ta. E problema conducerii. Daca nu poti astepta 5 minute ca sa ies din bar dupa ce m-ai anuntat ca ai inchis inseamna ca iti tratezi clientii cu fundul. Daca nu esti in stare sa pastrezi clientela, cum naiba vrei sa faci bani? Cat crezi ca dureaza pana cand vor vedea si restul clientilor nivelul serviciilor oferite? Sau publicul tinta caruia i se adreseaza “bomba” ta este format din pietarii din Alexandru care injura ca la usa cortului si trebuie sa-i injuri la fel doar ca sa te inteleaga? Daca e asa, pune domnule pe usa un semn prin care sa anunti ca media IQ-ului din interorul barului este de maxim 60 si n-o sa intru ca sa nu-ti cresc media si sa-ti stric statistica.
Cat despre “Clientul nostru, colegul nostru!” si comunism, stimatul domn da dovada de o incultura crasa si lipsa celor mai elementare notiuni de politica si economie. Capitalismul este bazat pe libertatea pietei. Libertatea pietei duce la competite pe piata. Pentru a fi competitiv trebuie sa atragi si sa pastrezi clientii. Pentru asta trebuie sa le oferi serviciile de care au nevoie. Altfel ii pierzi. Asta duce invariabil catre “Clientul nostru, stapanul nostru!” Comunismul, pe de alta parte, presupune egalitatea intre oameni si stabilirea proletariatului ca unica patura sociala. Nu suna a “Clientul nostru, colegul nostru!”, tovarase?

Un comentariu:

  1. La Muzeul Rodin din Paris am patit o faza asemanatoare. Ideea este, ca sintagma "Clientul nostru, stapanul nostru" nu se prea mai aplica.

    RăspundețiȘtergere