Tot un drac - logo

miercuri, 15 iunie 2011

In asteptarea masinilor zburatoare

Toata lumea stie ca Romania ar fi o tara de tzaspe ori mai bogata daca ar avea infrastructura. Drumurile noaste toate sunt si vor fi, in opinia mea, impracticabile inca multa vreme. E destul de evident ca statul nu are bani pentru a face ceva in privinta asta deoarece guvernul este prea ocupat sa umfle burti cu shaworma la reducere. Dar daca nu le putem face mai bune, macar sa conservam ce avem.
Pentru a putea conserva putinul care este, trebuie in primul rand sa identificam cauzele degradarii si sa le eliminam. Toti le stim pe cele consacrate: intemperii, anotimpuri, schimbari de temperatura si alte fenomene care se intalnesc numai in Romania, fiindca vecinii se pare ca n-au probleme cu influenta climei atata timp cat au sosele ca-n palma. Pe langa acestea, sunt cateva care mie mi se par irationale.
Un prim exemplu ar fi prezenta vehiculelor cu tractiune balegoasa pe drumuri europene. In judetul Vaslui, carutele sunt principala cauza a accidentelor rutiere. Imi aduc aminte ca acum vreo 3-4 ani veneam dinspre Tulcea spre Galati printr-un sat al carui nume nu mi-l amintesc. In fata mea, o caruta. Drumul liber, fara linie continua, semnalizez depasirea, trec pe contrasens, cand sunt aproape de caruta meseriasul de la haturi decide brusc ca i s-a terminat plimbarea si da sa faca o intoarcere de 180 de grade, dintr-o miscare. Bineinteles ca a urmat o frana puternica si m-am oprit la 2 metri de calul care ma privea speriat. Oare cand o sa renuntam la carute si cai si o sa trecem la mijloace agrare moderne si performante? S-a inventat tractorul, oameni buni. E drept, costa mai mult investitia initiala, dar costurile se amortizeaza in timp. Sau e mai sic cand scoti mandruta la plimbare cu caruta sau cand parchezi bolidul in fata caminului cultural si te lauzi ca ti-ai tras jante de aliaj si potcoave cromate de nspe tzoli. Ma gandesc si la faptul ca Viena e foarte norocoasa ca e la o distanta asa mare de Romania si calul nu merge bagat in sacosa de rafie la bagaje de mana pentru ca, altfel, toti consumatorii de lebede ar fi iesit la vanatoare calare.
Ca tot veni vorba de regnul animal, subspecia ciorditori, o alta cauza a starii drumurilor este lipsa indicatoarelor. Nu lipsesc ele chiar cu desavarsire, dar au grija prietenii nostri colorati de asta. Intre Timisoara si Arad au disparut stalpii de sustinere pentru 20 de indicatoare rutiere. Indicatoarele propriu-zise au fost lasate pe marginea drumului, dar, nefiind la vedere, sunt ca si inexistente. A doua zi, la primariile celor doua localitati, s-au depus sute de CV-uri ale unor indivizi care voiau postul de sustinator de indicator auto. Proba eliminatorie consta in inaltimea minima de 1.20 m. Astfel, oamenii fac bani si din urma vanzarii fierului vechi, si din slujbele cinstite puse la dispozitie de catre statul roman.
Apropo de statul roman. Dat fiind faptul ca toti se plang ca nu avem drumuri, inclusiv eu, superlegiuitorii nostri ne-au auzit plangerile si au relizat ca au mai gasit o sursa de venituri la bugetul de stat. Au vazut in teancul de facturi ca se duc o groaza de bani pentru repararea drumurilor. Pai daca oamenii spun ca nu sunt drumuri, ei ce repara? Si uite asa au scos o lege prin care sa interzica plombarea strazilor. Logic, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu