Tot un drac - logo

vineri, 24 iunie 2011

Congo din Europa

Tocmai am vazut la stiri, pe Antena 1, un reportaj despre deschiderea unui nou supermarket. Numele si locatia sunt irelevante deoarece acesta este modelul clasic de "grand opening" al supermarketurilor romanesti. Se pun postere frumoase prin toata urbea, se anunta 1-2 promotii consistente, se posteaza cativa mister muschi la intrare pentru a tine in frau puhoiul si, ulterior, se mediatizeaza scandalul. Toata treaba asta mi-a adus aminte de nişte documentare realizate prin Congo sau Zair, in care era prezentata saracia respectivilor africani.
Sa observam asemanarile:
1. Se anunta evenimentul. La noi prin afise, radio, fluturasi. Se deschide supermarketul X. La ei prin viu grai. Vin ajutoare.
2. Se anunta promotiile. La noi se da ulei sau zahar, 3 la pret de 1. La ei se da penicilina moka.
3. Se asteapta momentul. La noi prin cozi infernale, incepand cu 24 ore inainte. La ei prin gloata de copii care asteapta camionul la intrarea in sat.
​4. Se organizeaza securitatea. La noi, cativa baieti "pumnii mei minte nu are". La ei, cativa baieti cu pusti si casti pe care scrie UN.
​5. Se face distributia. La noi, ca si la ei, se calca in picioare, la propriu, pentru o cantitate net inferioara de produs, fata de cat aveau nevoie.
​6. Se mediatizeaza scandalul. La noi, Antena 1. La ei, CNN.
​Eu am aratat asemanarile. Voi vedeti vreo diferenta?
​Poate ne mutam in Congo. Macar bananele sunt mai ieftine.
Published with Blogger-droid v1.7.2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu