Tot un drac - logo

marți, 28 iunie 2011

Ce-ti doresc eu tie... dulce RomanieE plin internetul de promovare a turismului romanesc. Weekendul asta am fost si eu intr-o scurta plimbare prin Cheile Bicazului si trebuie sa recunosc faptul ca Romania are un potential extraordinar in ceea ce priveste turismul. Singura problema sunt oamenii. Dintotdeauna am fost adeptul vorbelor “Romania este o tara frumoasa; pacat ca-i locuita!”. Oamenii sunt cel mai rau lucru care i s-a putut intampla Romaniei. Si spun asta fiindca nu a existat loc in care am fost prin muntii Carpati fara sa vad vreun pet de bere, vreun ambalaj de plastic, vreo sacosa, toate aruncate la voia intamplarii de catre animalele bipede pe care le numim oameni.

Cred ca cel mai elocvent exemplu este chiar barajul Bicaz. Pe partea fara apa a barajului vederea este mirifica. Ai impresia ca ai parasit pamantul si te afli intr-un coltisor de Eden. Daca, in schimb, arunci ochii pe partea cealalta de baraj, ai parte de o priveliste incantatoare asupra lacului si asupra gropii de gunoi care se pare ca s-a format deaspupra acestuia. O mare de gunoaie plutitoare adunate intr-un colt, asteptand cuminti descompunerea. E deprimant sa stii ca esti nevoit sa convietuiesti cu asemenea oameni.

Si asta se intampla peste tot in Romania. Ce-i drept, si cei de la Parazitii au dreptate cand spun ca nu prea-i pasa romanului unde arunca o hartie cand nu are ce pune in farfurie. Dar tocmai mentalitatea asta ne duce la pieire. Periodic se consuma resurse enorme pentru curatarea si igienizarea diferitelor zone ale Romaniei. Si nu ma refer doar la zone turistice. Strazile pe care le batem zi de zi sunt curatate de catre firmele de salubritate tocmite pe bani grei de carmuirea localitatilor, special pentru a curata gunoaiele pe care le arunca romanul din ignoranta. Si ajunge sa considere aceasta ignorana un drept atunci cand se crede prea sarac pentru a se gandi la mediu. Dar mentalitatea este bolnava, nu pentru ca ar trebui sa se gandeasca la mediu, ci pentru ca ar trebui sa se gandeasca la el insusi. Daca primariile n-ar mai cheltui sume imense de bani pentru curatarea strazilor, probabil ar investi acei bani in diverse proiecte sau servicii care i-ar ajuta chiar pe acei oameni care se considera prea saraci ca sa le pese.

Si din nou spun ca ma doare faptul ca sunt nevoit sa traiesc alaturi de niste oameni care au mentalitatea bolnava din start. Sunt oameni pentru care nu e nici o sansa de redresare a comportamentului si a calitatilor de convietuire sociala. Si acei oameni o sa-si educe odraslele in acelasi spirit bolnav, iar odraslele la randul lor vor face aceleasi aberatii pe care le-au facut parintii, iar noi, muritorii de rand cu un dram de minte in plus, trebuie sa suportam consecintele. Pacat.
Asadar, ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie? Respect. Respectul celor pe care-i tii pe teritoriul tau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu