Tot un drac - logo

joi, 26 mai 2011

Taxa pe prostie

In ultima perioada am vazut tot mai frecvent in presa articole depre taxa de poluare. Dupa ce reprezentantii UE au zis ca aceasta taxa ar fi ilegala, superlegiuitorii Romaniei au facut un mare brainstorming pe tema: “Cum ii zicem acuma?” Sunt constienti ca nu au voie sa diminueze veniturile la bugetul de stat asa ca nu pot renunta la acea taxa. Singura solutie este s-o redenumeasca si s-o “imbunatateasca”. Si in urma brainstormingului au iesit urmatoarele propuneri:
-impunerea taxei auto la prima vanzare a masinilor intrate in tara inainte de 1 iulie 2008
-transformarea taxei de poluare intr-o taxa platibila anual si impusa tuturor proprietarilor de autovehicule

Sa analizam putin taxa de poluare. Motivul pentru care aceasta se plateste este ca masinile polueaza. Privind dintr-o alta perspectiva, orice proprietar are voie sa impuna o taxa pe ceea ce-i apartine si furnizeaza altora. De exemplu, la hotel platesti o taxa pentru ca inchiriezi o camera. Daca produci pagube in respectivul spatiu e alta taxa. La fel si statul roman ne cere noua, posesorilor de masini, taxa pentru ca producem pagube aerului. Dar asta implica faptul ca statul e proprietar peste aer.
Plecand de la aceasta premiza, putem sugera statului o multitudine de noi taxe bazate pe cel mai mare produs al tarii: aerul. Astfel, orice factor ce modifica structura chimica a aerului poate fi taxat fiindca se considera deteriorare.

Eu propun urmatoarele taxe:
1. Taxa pe tras vanturi. Compozitia chimica a eliminarii gazoase din organism dauneaza grav aerului statului si atunci merge taxata. Ce-i drept, metodele de contorizare pot fi cam incomode, dar toti luptam pentru binele comun si o sa le acceptam.
2. Taxa pe respiratie. Dioxidul de carbon din aerul expirat este in mult mai mare procentaj fata de concentratia din aerul statului. Asta polueaza. Asadar punem taxa pe respiratie, bineinteles raportata la capacitatea plamanilor fiecaruia.
3. Taxa pe plante. Toti stiu ca prin fotosinteza planta consuma dioxid de carbon si produce oxigen. Cum e posibil sa produci oxigen in cantitate mai mare decat standardul aerului statului? Trebuie taxat. Imaginati-va cati bani s-ar aduce la buget de la toate plantele din balcoane. Chiar mai mult, daca aerul e al statului, si soarele e tot al statului, sau cel putin un procent din suprafata soarelui, conform distribuirii tuturor statelor de pe glob. Iar daca soarele e al statului, prin fotosinteza se foloseste lumina si merge taxata si aia. Dar e cu totul alta discutie taxa pe soare.
4. Taxa pe lacuri. Toate lacurile proprietate privata trebuie taxate deoarece modifica, prin producerea vaporilor de apa, compozitia chimica a aerului.
5. Taxa pe animale. Animalele respira si ele. Esti proprietar de ferma, te taxam de nu te vezi. Cum sa-ti permiti sa folosesti aerul statului fara sa platesti?

Si idei de taxare sunt destule. Dar sa privim mai atent implicatiile economice ale acestor taxe. Vor fi importuri de aer la punga sau bidoane de plastic din state care taxeaza aerul mai putin, vor fi exporturi catre statele in care aerul e mai scump, vor fi ambalaje de captat vanturile trase si duse pe teritorul altor tari in care taxa e mai mica sau inexistenta, vor fi create ecosisteme in clopote de sticla in care plantele sa traiasca fara sa interactioneze cu aerul statului, vor fi operatii de extirpare a unui plaman pentru reducerea taxei pe respiratie, si asa mai departe. Toate aceste aspecte creeaza locuri de munca. Asadar, economia tarii va creste exponential si vom depasi China sau America in cativa ani. Asta daca nu ne plagiaza si ele taxele.

Edit: Se pare ca si la asta ne-au luat-o altii inainte: "În 2003, Guvernul Noii Zeelande a propus chiar şi instituirea unei „taxe pe flatulaţie”, care nu a fost însă adoptată din cauza pro­tes­telor opiniei publice." (sursa)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu