Tot un drac - logo

luni, 16 mai 2011

Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte

Am citit o stire care m-a pus pe ganduri. Rezumatul stirii: o femeie a primit o cerere in casatorie din partea unui individ si, fiindca a refuzat, ochii i-au fost arsi cu acid sulfuric de catre individ. La 6 ani dupa, se finalizeaza procesul, iar judecatorii spun ca femeia are dreptul sa-i faca acelasi lucru agresorului conform legii "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte".
Pe de o parte mi se pare complet normala aceasta decizie. Daca individul a fost atat de "neom" incat sa raneasca o alta fiinta pentru ca ego-ul lui de mascul feroce nu suporta refuzul, merita mult mai mult de atat. Pe langa arderea ochilor cu acid sulfuric poate il si sterilizeaza. Ma gandesc ca omul nu merita sa aiba urmasi care i-ar putea mosteni trasaturile. Si steril si orb, tinut restul vietii in puscarie. Daca se dovedesc a fi prea mari costurile cu intretinerea lui, gen mancare si cazare, pentru ca nu poate produce nimic, orb fiind, poate ii aplica chiar pedeapsa capitala. Si astfel mai facem un pas spre utopie, spre societatea perfecta pe care probabil ne-o dorim toti. Ba mai mult, impreuna cu el ii putem lua toti membrii familiei care au ajuns sa ameninte cu moartea pe victime in urma deciziei judecatoresti.
Pe de alta parte ii inteleg si durerea mamei agresorului care a ajuns sa se duca la victima sa o implore sa nu ii raneasca fiul. Dar, atata timp cat ruga vine insotita de o amenintare cu moartea din partea altor rude... nu cred ca are vreun efect.
Cat despre legea "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte", in lipsa unor norme de reglementare corespunzatoare e destul de ambigua. De exemplu: cand un hot fura X miliarde de lei, cum putem aplica legea? Recuperam banii furati si dupa, il punem sa plateasca alte X miliarde partii pagubite? Omul ala nu poate strange banii aia in toata viata lui. Il condamnam atunci la munca silnica pentru tot restul vietii?
Alta situatie: Cand un nebun iti violeaza fiica, il convingi sa faca o fata, astepti N ani pana ajunge de aceeasi varsta cu a ta si dupa aia o violezi si tu pe-a lui? De aceea spun ca e destul de ambiguu sa platesti cu aceeasi moneda pentru o fapta reprobabila.
Si daca e sa luam ad literam regula cu "dinte pentru dinte", cati dinti trebuie sa aiba un dentist ca sa-i scoata fiecare client acelasi numar de dinti pe care i-a pierdut la cabinet? :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu