Tot un drac - logo

luni, 9 mai 2011

Despre utilitatea certificatelor digitale

Vreau sa aduc in discutie un subiect mult vehiculat in ultima perioada: certificate digitale. De ce este atat de interesant subiectul? Pentru ca incepand cu 1 iulie 2011 toate firmele vor fi nevoite sa depuna declaratii electronice. Declaratiile, in format tiparit, erau valabile numai semnate si stampilate de catre reprezentantul legal al firmei. Dat fiind faptul ca ele se vor depune electronic, a aparut necesitatea semnarii acestor declaratii in format digital, care este echivalentul semnaturii si stampilei fizice de pana acum.
Aceasta schimbare in metodologia depunerii declaratiilor catre organele de control si gestiune ale statului este binevenita pentru ca faciliteaza mult procesul existent anterior. Numai ca afirmatia asta ar fi valabila daca procesul de emitere a certificatelor digitale nu ar fi atat de anevoios. Si sa analizam de ce este anevoios acest proces de emitere a certificatelor digitale.

1. Ele nu sunt emise de stat. Asadar, exista o terta entitate, in general juridica, entitate ce emite certificate fiscale. Aceste certificate se cumpara. Deci, din start statul obliga firmele sa plateasa o terta companie pentru emiterea certificatelor. Costul nu e de neglijat, tinand cont ca pentru emiterea unui certificat de catre Digisign (http://www.digisign.ro/ro) pretul e de 46.9 euro fara TVA. De ce nu e in stare statul sa faca o treaba completa si sa se inregistreze ca emitent de certificate?

2. Certificatele digitale sunt emise pentru o persoana, si nu pentru o entitate juridica. Aceasta chestuine este cu doua taisuri. In primul rand, e un lucru bun pentru ca o persoana poate depune declaratii pentru mai multe entitati juridice, dar acest lucru presupune ca persoana trebuie sa mai treaca prin niste proceduri de verificare pentru a dovedi faptul ca este reprezentantul legal al persoanei juridice pentru care se doreste depunerea declaratiilor.

3. Suportul tehnologic. Din cele 3 companii acreditate de catre stat pentru emiterea certificatelor digitale, nici una nu ofera suport pentru linux. Toate au ca cerinta de functionare sistemul de operare Windows. Treaba asta este o discriminare grosolana a unei comunitati de utilizatori care foloseste alt sistem de operare. Acest fapt are doua consecinte logice. Una ar fi cresterea vanzarilor pe segmentul de licente Windows, iar a doua ar fi cresterea pirateriei. Voi care credeti ca e varianta mai probabila? Iar cand BSA-ul vine in control, patronul zice: “Statul m-a obligat sa folosesc Windows. Eu nu voiam si nici nu mi-l permiteam. Vorbiti cu ei!”

4. Ciclicitatea. Sa presupunem ca tot procesul de emitere a certificatlui s-a terminat si eu, persoana fizica, sunt autorizata sa depun declaratii pentru un numar de X firme. Ma bucur enorm ca nu mai stau la cozi ca sa depun declaratiile. Acum le trimit direct de la birou, fara prea multa bataie de cap, folosind tokenul (daca nu l-am uitat acasa sau s-a/l-am stricat). Ma uit in urma la luna aia in care am facut emiterea certificatului si parca a meritat sa fac cate sase documente pentru fiecare din cele X firme ca sa pot depune declaratiile pe net. Dar trece un an si procesul se reia. Cum de ce? Fiindca certificatele au valabilitate de un an, dupa care trebuie reinnoite. Din nou fac acte, din nou platesc (29.9 euro fara TVA). Oare nu cumva am schimbat procesul depunerii declaratiilor lunare cu cel al reinnoirii certificatelor anuale? In loc sa merg lunar cu un brat de declaratii, merg anual cu un brat de dosare de reinoire. Ba mai mult. Am schimbat costurile cheltuielilor de papetarie cu cel al cheltuielilor de reemitere certificat.

Ca sa inchei, e un citat al lui William Shakespeare care descrie perfect situatia:
“Thus bad begins and worse remains behind.”

2 comentarii:

  1. la certsign pe cd-ul de instalare mai exista o pb .Nu au instalarea pentru windows 7 .Si atunci suni la ei ASTEPTIIII spui ce pb ai, ei stiu ca exista iti trimit o alta instalare bla bla bla.......

    DAR AI UITAT NOTARIIIIIII.NU POTI SA TE INSCRII LA ADMINISTRATIE DECAT CU PROCURA NOTARIALA DE LA ADMINISTRATOR CUM CA ESTI IMPUTERNICIT SA DEPUI DECLARATIILE ON-LINE.


    SI MAI E UNA .CAND UN CLIENT ALEGE ALT UTILIZATOR PENTRU DEPUNERE ANAF-UL NU-MI DA POSIBILITATEA MIE DEPUNATOR DE DECLARATII ON LINE SA FAC O CERERE CA NU-I MAI DEPUN SI RAMAN CU CODUL FISCAL AGATAT O VIATA....PE SEMNATURA MEA DIGITALA.

    RăspundețiȘtergere
  2. Treaba cu notarii e numai in cazul in care exista un imputernicit care depune declaratiile. Atunci cand administratorul societatii e una si aceeasi persoana cu proprietarul certificatului, nu mai e nevoie de aceasta imputernicire. Si pentru a elimina acest lucru, administratorul prefera sa lase contabilul sa depuna declaratii in numele sau si folosind certificatul emis pe numele sau.

    RăspundețiȘtergere