Tot un drac - logo

miercuri, 23 martie 2011

Mo(nu)ment de penibilitate

Citind presa din Romania raman uimit de granita pe care si-o stabileste romanul pentru a defini penibilitatea. In mod normal, este foarte ambiguu modul de definire a penibilitatii:

PENÍBIL, -Ă, penibili, -e, adj. Care provoacă o impresie neplăcută, supărătoare; greu de suportat, apăsător, jenant. – Din fr.pénible.
Sursa: DEX '98 (Sursa aici )

Conform definitiei din DEX, penibil presupune ca exista niste standarde care stabilesc granita dintre normal si anormal, iar prin anormal ma refer exact la definitia anterioara. Dar cine stabileste aceste granite? In lipsa unui organ de legislatura si control pentru aceste standarde, ele sunt dictate, impuse si in general acceptate de societate. In Romania, granita dintre normal si anormal in contextul penibilitatii a fost impinsa atat de departe incat cu greu se mai poate dovedi un lucru sau o actiune ca fiind penibila. Si de ce spun treaba asta:

1. “Profesorii protesteaza fata de limitarea dreptului la greva
Dupa parerea mea, in articolul mentionat se descrie o actiune penibila. Spun asta deoarece noi, romanii, platim bani buni la bugetul de stat pentru ca legiuitorii alesi sa vina cu propuneri legislative de genul celei mentionate in articol. Mie mi se pare penibil sa propui o lege care sa ingradeasca dreptul contitutional la greva al profesorilor pe parcursul examenelor nationale si la fel mi se pare de penibil ca profesorii sa faca greva in momentul in care este nevoie mai mare de ei. Am sa argumentez.
Prima dovada de penibilitate, sa propui o lege care sa ingradeasca dreptul contitutional la greva al profesorilor pe parcursul examenelor nationale, dovedeste interesul legiuitorilor pentru invatamant. Mesajul transmis este urmatorul: “Nu ne pasa daca faceti greva tot anul, numa’ sa nu faceti greva cand se dau examene”. Astfel, greva poate fi pe toata perioada scolara, elevii sa nu invete nimic, noua nu ne pasa de treaba asta, dar sa-i lasam sa dea examen, indiferent daca-l trec sau nu. Si tot procesul de legiferare a acestei ineptii este platit din buzunarul contribuabilului.
A doua dovada de penibilitate vine din partea profesorilor care se plang de faptul ca le este ingradit un drept constitutional. Domnilor profesori, articolul 43 din Constitutia Romaniei are doua alineate. Primul zice: “Salariaţii au dreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale, economice şi sociale.” Dar al doilea precizeaza “Legea stabileşte condiţiile şi limitele exercitării acestui drept, precum şi garanţiile necesare asigurării serviciilor esenţiale pentru societate.” (Sursa). Asadar, vi se pare normal ca dumneavoastra sa faceti greva pe parcursul examenelor nationale? Eu inteleg ca exista nemultumiri privind remuneratia si alte considerente legate de profesia dumneavoastra. Dar facand greva in perioada examenelor nu loviti statul. Loviti acei elevi care pierd resurse (timp, bani, cunostinte) prin amanarea sau anularea examenelor.
In consecinta, intrebarea mea este: Domnilor guvernanti, domnilor profesori, nu vi se pare penibil ceea ce faceti?

2. “Adrian Severin sfideaza Bruxelles-ul
Acest articol dovedeste limita pe care o intelege un roman pentru a defini penibilitatea. O privire de ansamblu asupra povestii: trei parlamentari europeni apar intr-un articol de presa din Marea Britanie cum ca si-ar vinde influenta in PE contra unor sume de bani. Treaba asta constituie o penibilitate in sine, dar nu sunt in masura sa probez veridicitatea acuzatiilor. De chestia asta se ocupa o comisie care ancheteaza toate probele oferite de jurnalisti.
Dar nu despre asta voiam sa vorbesc, ci despre actiunile care au urmat. Cei trei parlamentari erau un slovac, un austriac si-un roman. Suna a inceput de banc dar problema e cat se poate de serioasa. Dintre cei trei, primii doi si-au depus demisia pentru a-si pastra o urma de demnitate, in vreme ce al treilea, romanul, a inceput sa se bata cu pumnul in piept ca e nevionovat si e dispus sa mearga pana in panzele albe pentru a dovedi ca nu a primit spaga. Desi este renegat de catre gruparea din care face parte in parlamentul european si chiar de catre partidul pe care-l reprezinta in Romania, el insista sa exceleze in penibilitate printr-o incapatanare iesita din comun. Ba mai mult, face deliciul publicului consumator de presa de scandal din Romania si nu numai.
Asadar, domnule Severin, nu vi se pare penibil ceea ce faceti?

3. “Românii vor scaune!
Pe blogul lui Zoso, am vazut un filmulet care m-a socat. Pe tema consumerismului nejustificat s-au scris multe articole. Din pacate, nu au ajuns la ochii sau urechile persoanelor din filmulet. Astfel incat pentru niste scaune de 15 lei s-au batut. La propriu.
Se vede in imagini cum un domn smulge un scaun din mana unei doamne. Chestia asta cred ca este dincolo chiar si de penibilitate. Omul ala ar trebui judecat si condamnat la inchisoare si asta pentru ca nu merita sa traiasca in societate. Ma ingrozeste faptul ca asemenea specimene stabilesc standardele societatii iar cei cu standarde mai inalte sunt nevoiti sa le coboare pentru a face fata avalansei de dobitocii manifestate de marea majoritate. Cum altfel poti face fata unui reprezentant al speciei umane care nu intelege termeni elementari precum “civilizatie”, “decenta” sau “respect”.
O alta chestie frapanta este declaratia persoanei care spune ca si-a stricat un bun material in valoare de 380 lei pentru a obtine sase scaune cu o valoare de 90 lei, care nici macar nu sunt pentru uz propriu, ci urmeaza a le face cadou. Replica lui este “efectiv n-a meritat, dar am zis sa fac un efort la familia la cine-am venit”.
Au fost si alte exemple (aici) care m-au facut sa cred ca totusi traiesc in jungla. Singura solutie pentru a rezista in aceasta jungla urbana este sa-mi iau o bata si sa sparg capetele tuturor care ma calca pe bataturi... nu? Prefer totusi sa cred ca nu. Prefer sa ma cramponez de ultimele franturi ale decentei si sa dovedesc prin actiunile mele ca se poate sa traim intr-o societate civilizata.
In concluzie, persista intrebarea: Oameni buni, nu vi se pare penibil ceea ce faceti?

Un comentariu:

  1. Chiar m-ai facut sa rad chiar daca tot ce-i acolo e de plans.Si astea-s doar cateva exemple poate chiar dintre cele mai banale.Suntem o tara de penibili si cum pestele de la cap se impute penibilitatea este direct proportionala cu functia .

    RăspundețiȘtergere