Tot un drac - logo

marți, 8 martie 2011

Licitatie parcare Iasi

Am sa povestec despre procesul de obtinere a unui loc de parcare in Iasi. Mai exact procesul prin care am trecut eu.
In primul rand este vorba despre urmarirea anunturilor pentru licitatie. Eu m-am mutat in apartamentul in care locuiesc acum 5 luni. Fostul proprietar avea loc de parcare inchiriat de la primarie in parcarea din spatele blocului. Am fost initial la sediul DAPPP Iasi sa schimb chiria pe numele meu. Am aflat de acolo ca nu se poate asa ceva. Cand un chirias renunta la locul de parcare, se organizeaza obligatoriu licitatie pentru gasirea unui nou chirias. Mai mult decat atat, mi s-a spus ca respectivele licitatii se fac la inceputul anului, lunile ianuarie-februarie, fiindca vechile contracte sunt valabile pana in ianuarie. Asadar contractul fostului proprietar expira in decembrie si abia in ianuarie se pot organiza noi licitatii pentru locurile de parcare.
Incepand cu luna ianuarie am stat cu ochii pe situl primariei Iasi, pagina de licitatii, asteptand anuntul pentru organizarea licitatiei. Abia pe la inceputul lunii februarie a aparut anuntul si licitatia s-a organizat la data de 28 februarie. La scara blocului nu s-a afisat nici un anunt. La asociatia de proprietari nu se stia nimic.
Asadar, termenul de depunere a dosarelor era pana pe data de 25 februarie. Conform anuntului de pe situl primariei, dosarul trebuie sa contina urmatoarele documente:
- cerere inscriere la licitatie
- copie BI/CI
- copie act proprietate locuinta
- copie carte identitate masina
- copie certificat inmatriculare masina
- chitante taxe participare licitatie
- certificat atestare fiscala, eliberat de D.E.F.P.L.Iasi
- dosar cu sina pentru biblioraft
Si cam asta e toata informatia ce ti se ofera. Plus un numar de telefon la care poti obtine relatii suplimentare. (0232/264246)
De aici a inceput toata distractia. Astfel, cererea de inscriere la licitatie este un formular tip ce se completeaza la sediul lor. Nimeni nicaieri nu specifica acest lucru. Pe situl primariei nu poate fi descarcat acel formular pentru a putea fi completat acasa si dus odata cu dosarul.
Copie BI/CI e destul de limpede. Nu trebuie legalizata. In schimb, daca domiciliul din buletin nu corespunde cu adresa imobilului din raza locului de parcare, mai trebuie anexata la dosarul de inscriere la licitatie si o adeverinta de la asociatia de proprietari prin care sa se ateste faptul ca tu locuiesti acolo si ca esti luat in evidenta lor ca locatar.
Copie act proprietate locuinta pentru mine a fost usor de obtinut pentru ca sunt proprietarul. Pentru cei care nu detin imobilele aflate in raza parcarii trebuiesc aduse acte suplimentare pentru a dovedi ca locuiesc acolo, gen contract de inchiriere.
Copie carte identitate masina si copie certificat inmatriculare masina sunt la fel de simple de procurat, cu exceptia cazului meu, cand masina nu este proprietatea mea. Masina apartine unei firme. Asadar trebuie un act de comodat intre respectiva companie, proprietara a autoturismului si mine, cel ce fac cererea pentru locul de parcare. Nu trebuie neaparat contract legalizat la notariat.
Pentru chitantele dovedind plata taxelor pentru participare la licitatie nu se specifica unde se platesc, ci doar sumele:
- Pretul documentatiei: 10 lei/loc
- Taxa de participare: 5 lei/loc.
- Garantia de participare: 50 lei/loc.
Din nou telefon ca sa aflu ca se plateste la sediul lor, atunci cand se depune dosarul, si numai dupa verificarea tuturor documentelor depuse la dosar.
Pentru certificat de atestare fiscala, denumit uneori si certificat de neurmarire fiscala, eliberat de D.E.F.P.L.Iasi este un proces aparte. Astfel, certificatul se obtine de la sediul DEFPL (Directia Economica si Finante Publice Locale). Sediul lor este in cadrul Primariei Iasi, corpul B, dar camera variaza in functie de cum vor angajatii. Pentru obtinerea certificatului nu este nevoie decat de buletin si completarea unei cereri tip, cerere ce poate fi descarcata de pe situl primariei si poarta numele "Cerere pentru eliberarea unui certificat de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale si alte venituri la bugetul local pentru persoane fizice". Pagina de unde poate fi descarcat e aici. Aici intervine o alta problema. Certificatul se elibereaza la o zi dupa formularea cererii. Vestea buna e ca se poate elibera pe loc cu plata unei taxe de urgenta. Vestea proasta e ca taxa e de 22 RON. Deci platesc 22 de ron pentru ca iau din timpul functioanrului care completeaza documentul in timpul programului sau de lucru, functionar care oricum urmeaza sa completeze documentul, tot in timpul programului de lucru, numai ca dupa ce isi bea cafeaua. Cu alte cuvinte platesc 22 de lei pentru ca functionarul sa bea cafeaua cu 10 minute mai tarziu. Taxa se plateste la casieria din Corpul B al primariei, aceeasi casierie care incaseaza si impozitele pentru apartamente. Dupa plata taxei si completarea cererii, faceti o copie xerox a documentului de identitate si te prezinti cu cele trei hartii la camera al carui numar variaza, pentru ridicarea certificatului. Completarea certificatului dureaza relativ putin, si se facea doar daca ai toate taxele platite la bugetul local, inclusiv impozit pe imobile, amenzi, etc. Dupa completarea certificatului trebuie semnat si parafat la o alta camera de la parterul corpului B, camera al carui numar nu l-am retinut, dar macar e constant.
Se mai cumpara si un dosar cu sina, si se baga toate documentele in el, dupa care se prezinta la DAPPP (str.Smirdan nr.5, cam. 9). Acolo se completeaza cererea de participare la licitatie si se platesc taxele mentionate anterior in valoare totala de 65 RON. Dupa plata taxelor si validarea dosarului, acesta se depune la registratura aflata in acelasi sediu. Si poti participa la licitatie. Daca nu poti ajunge la data si ora stabilita pentru licitatie, poti imputernici pe cineva sa mearga in locul tau. Eu asa am facut si a trebuit sa mai adaug si imputernicirea la dosar inainte de a-l depune la registratura. Partea buna e ca imputernicirea nu trebuie legalizata la notar.
Asadar din 7 documente mentionate in anuntul licitatiei am ajuns sa am 10 in urma unui proces ce a durat aproximativ o saptamana, neputand obtine documentele decat in pauza de masa de la munca. Documentele sunt:
- cerere inscriere la licitatie
- copie BI/CI
- adeverinta de locatar de la administratia de locatari (in cazul in care adresa din buletin e diferita de adresa imobilului)
- copie act proprietate locuinta
- copie carte identitate masina
- copie certificat inmatriculare masina
- contract de comodat pentru autoturism(in cazul in care nu esti proprietarul autoturismului)
- chitante taxe participare licitatie
- certificat atestare fiscala, eliberat de D.E.F.P.L.Iasi
- imputernicire participare licitatie (in cazul in care nu puteti ajunge personal la licitatie)
In urma inscrierii primiti caietul de sarcini, ceea ce e doar o denumire pompoasa pentru 5 pagini A4 xeroxate si prinse cu o capsa. Pentru astea am platit 10 RON. In cele 5 pagini erau descrise regulile desfasurarii licitatiei. Dupa cum am mentionat anterior, nu am participat eu insumi la licitatie asa ca nu pot sa confirm veridicitatea celor scrise in caietul de sarcini. Oricum, rezultatul licitatiei mi-a fost favorabil si acum am motiv sa sun la Politie pentru a-mi elibera locul de parcare.

18 comentarii:

 1. sa ma fereasca dumnezeu !!! tre' sa-ncep si eu procedurile, dar ce vad aici mi-a cam taiat avintul ! bun e sloganul ala : "explore the carpathian garden", are si corolar -- mare e gradina domnului, dar multi sar gardul !

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca ai nevoie de ajutor cu modele de imputerniciri sau contract de comodat, pot sa le postez.

  RăspundețiȘtergere
 3. CAND AI TIMPUL NECESAR SI BINENTELES CONCEDIU POATE MA AJUTI SI PE MINE .NUMAI CA LA NOI ADMINISTRATIA PENTRU PERSOANE FIZICE SECT 3 E ....IN DOUA LOCURI LA O DISTANTA DELOC DE NEGLIJAT.DECI E MUSAI O PERSOANA SA AIBA CONCEDIU DE ODIHNA IAR IN CAZUL IN CARE NU-I DE AJUNS POATE SI UN MEDICAL.

  RăspundețiȘtergere
 4. Intre blocurile din Cartierul Dacia/Alexandru cel Bun (or fi si in alte cartiere) sunt spatii foarte bune pentru a face parcare. Am incercat sa sugerez acest lucru, bineinteles nu cred ca sunt singura persoana, dar mi s-a spus ca si asa este foarte putin spatiu verde/mp de locuitor. Stiti cu totii ce se afla in spatele blocurilor (casute, vechituri, cabanute, fier vechi etc). Se poate face parcare (fara plata/licitatie)fara a taia copacii, trebuie un pic de vointa, un pic de dorinta mai bine si ar fi minunat. Dar, oare ii pasa cuiva de copaci? Acum se taie teii din Iasi... :(

  RăspundețiȘtergere
 5. Pe de o parte si copacii sunt importanti. Ar trebui sa pastram cat mai mult din verdeata. Bineinteles, daca ar fi verdeata si nu vechituri sau dughene ruginite. Parerea mea e ca ar merge o investitie de parcare subterana cu plata. La suprafata ar fi un parc de relaxare si sub parc parcare. Dar investitia in asa ceva se amortizeaza greu. Si mai mult, sunt putini dispusi sa plateasca o suma mai marisoara pentru un mediu civilizat si organizat. Si asta in mare parte se datoreaza faptului ca persoanele cu venituri mici care au o masina de 20 de ani nu isi permite sa dea bani de parcare. El va parca in continuare pe spatiul verde, pe trotuar sau pe marginea strazii. Iar daca e unul care refuza sa plateasca pentru ca nu-si permite, imediat se mai gasesc doi care nu vor sa plateasca desi si-ar permite fiindca primul nu plateste. Si atunci parcarea sta goala si masinile tot la suprafata ar sta.

  RăspundețiȘtergere
 6. Hai sa-ti povestesc patania mea. Stau intr-un cartier din frumosul nostru oras. Urmaresc un loc de parcare de la finalul anului trecut. Tot sun pe la Directia de patrimoniu si aflu in cele din urma ca un vecin nu si-a mai platit in decembrie locul de parcare, insa tot nu se poate face licitatie ca trebuie sa i se dea o perioada d egratie de 3 luni si abia apoi. In alea 3 luni, omul decidea daca vrea sa mai continuie relatia de iubire cu institutia mai sus pemntionata. La final de martie sun si rog sa se scoata la licitatie locul in cauza pt ca stiu ca e liber. PMi se inchide in nas telefonul dupa ce mi se spune scurt ca nu e timp pt licitatii la mine in cartier. Ok, Dupa o luna sun iar, tot nu a fost timp. la cateva zile sunt iarasi si aflu ca vecinul (desi nu mai avea dreptul sa mai prelungeasca contractul) a veni si a platit dupa 4 luni. Azi ma duc la Directia in cauza si al 2.10 PM nu mai era decat directoarea institutiei (ai ei colegi de la parcari deja plecasera) si imi spune ca a venit cetateanul in cauza si a rugat-o frumos sa ii prelungeasca contractul (ilegal) desi el nu mai avea dreptul pt ca nu si-a reinnoit in perioada de gratie contractul respectiv.

  In cele din urma mi se spune ca se va scoate la licitatie... :)

  Tomania, the land of nobody :D

  RăspundețiȘtergere
 7. ne meritam soarta si hotii din primarie profita de asta dar voi nu vedeti. am urmarit am intrebat am fost dispus sa dau si spaga - de ce????? pentru ai lua locul de parcare al vecinului. rusine oameni de nimic!!!!!!!!!!!!!!!!----- fiecare apartament are o cota parte de teren pe care isi poate parca f.f. bine masina si fara bani de vacanta pentru salariatii din primarie .trebuie uesit cu parul si fugariti toti hotii din primarie au vindut tot si acum au ajuns sa puna biruri -- un loc de parcare costa de 3-4 ori citimpozitulRUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 8. Stie cineva daca in Iasi se platesc parcarile de resedinta, adica cele din spatele blocurilor ? Am o parcare amenajata langa bloc pe care cei de la primarie au delimitat-o recent cu vopsea. Sa inteleg ca daca nu vreau sa licitez pt. un loc, trebuie sa platesc abonament lunar ca s-o parchez pe o stradutza cu bordura din preajma ?

  RăspundețiȘtergere
 9. Cind mi-am inmatriculat masina nu se punea aceasta problema, acum ma simt discriminat in fata celor cu bani, care isi permit. Parcarile cu plata nu s-au amenajat cu bani din viitor, ci cu banii celor care au contribuit, acum daca n-am bani de licitatii ce pot sa fac ??? sa-mi dau foc ??? sa pun o bomba ???

  RăspundețiȘtergere
 10. Salut. In mod normal posesia unei masini implica niste costuri de intretinere. Costuri pe care le anticipezi atunci cand cumperi masina. Daca aceste costuri cresc mai mult decat iti permiti sa platesti devine clar faptul ca nu iti mai permiti sa detii o masina. Poate ar fi cazul sa renunti la masina. La cat costa benzina si intretinerea in general a unei masini e clar ca e un bun de lux. Cat despre parcare, am sa aplica logica ta: amenajarile si intretinearea viitoare a locurilor de parcare nu se va face cu bani din viitorul mai indepartat ci din banii celor care platesc in prezent. Daca tu nu iti permiti sa pletesti acum un loc de parcare, din ce bani se vor face amenajarile ulterioare?
  In alta ordine de idei, eu am locul de parcare din anul in care am scris articolul. Si de atunci platesc 89 lei pe luna pentru un loc de parcare. De atunci si pana acum, nimeni nu a trasat nici o dunga care sa redelimiteze locul meu. Asadar banii dispar in alte gauri negre decat cele ale amenajarilor parcarii.

  RăspundețiȘtergere
 11. Salut. Ai idee cui unde trebuie sa fac cerere in vederea organizarii unei licitatii, in cazul in care in zona unde stau nu se intrevede nicio licitatie pe site?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut. Am facut chestia asta chiar recent. Sunt doua situatii: 1. Daca parcarea este deja administrata de primarie si 2. Daca parcarea nu e administrata de primarie.

   1. In primul caz, trebuie sa afli de la dappp daca sunt locuri libere sau pentru care nu s-a mai platit de anul trecut si daca sunt poti depune o cerere la registratura dappp prin care sa ceri organizarea unei reorganizarti a locurilor de parcare. Procedura asta rezulta in organizarea licitatiei si trimiterea prin posta catre tine a unei instiintari ca se organizeaza licitatia. Dar sa nu te bazezi pe aceasta instiintare pentru ca mie mi-a ajuns cu o zi inainte de licitatie. Ar fi fost prea tarziu ca sa depun dosarul. Trebuie sa stai cu ochii pe situl primariei.

   2. In cazul in care locurile de parcare nu sunt administrate de primarie, trebuie sa faci cerere pentru crearea parcarii de resedinta pe locurile specificate de tine. Nu stiu exact care e procedura pentru asta, dar tot la dappp poti obtine informatii. Poti incerca sa dai telefoane la dappp pentru a evita drumurile dese.

   Spor

   Ștergere
 12. Salut. Ai idee unde trebuie exact sa fac o cerere pentru a se organiza o licitatie pentru loc de parcare la blocul unde stau? In cazul in care pe siteul primariei nu se intrevede nicio licitatie in zona respectiva, ce ar fi de facut?

  RăspundețiȘtergere
 13. Pentru cei cu viza de flotant banuiesc ca este aproape imposibil(contract de inchiriere::)).
  Cat despre parcari sunt prea tarani iesinii sa ajunga la o intelegere amiabila intre vecini.2 masini au /familie pe amandoua le parcheaza unde e mai bine(plus tabliile nelegale).

  RăspundețiȘtergere
 14. Salut!De ce pe locurile de parcare solicitate de asociatia de locatari a unui bloc DAPPP-ul le scoate la licitatie invitind inca alte citeva blocuri?!

  RăspundețiȘtergere
 15. Salut. Raspunsul simplu e: asa e procedura. Contextul e ca oricine poate cere scoaterea la licitatie a unui loc. Eu am facut asta pentru al doilea loc de parcare. Asociatia de locatari cere scoaterea la licitatie, dar nu poate interzice DAPPP participarea celarlalti locatari de la blocurile din aceeasi raza legala de participare, la fel cum nici eu nu pot interzicerea celorlalti locatari atunci cand eu am cerut scoaterea la licitatie. Procedura de licitatie ramane aceeasi. Pot participa toti locatarii blocurilor care au cel mult 100 m de la parcare (desi nu sunt sigur la valoarea de 100, posibil sa fie 50)

  RăspundețiȘtergere