Tot un drac - logo

joi, 31 martie 2011

Avortul si societatea

Am vazut ieri un articol in evenimentul zilei care descria marsurile organizate de anumite organizatii non-guvernamentale pentru a modifica legislatia in vigoare si pentru a interzice avortul. Eu sunt de parere ca este o mare greseala ingradirea optiunii oamenilor. Argumeltele mele vi le descriu in continuare:

1. Metode contraceptive nesigure
Daca ati vazut, pe toate ambalajele produselor destinate contraceptiei exista un text marunt care spune ca produsul nu este 100% sigur. Majoritatea producatorilor isi iau o marja de eroare de 5% pentru a nu putea fi actionate in judecata in cazul in care eroarea calculata statistic depaseste valoarea actuala. Transpus in cifre, asta ar insemna ca la 100 de contacte sexuale se nasc cinci copii nedoriti. Realitatea este ceva mai blanda si procentul se incadreaza intre valorile 0.1%-0.6% (sursa). Calculand mai departe cu media intervalului rezulta ca aproximativ 3 acte sexuale protejate dintr-o mie duc la copii nedoriti. Tinand cont de faptul ca acei copii sunt nedoriti, valoarea rezultata este extrem de mare. Ce se intampla cu acesti copii? Daca au norocul sa nimereasca intr-o familie care ii poate sustine, totul e ok. Dar daca nimeresc intr-o familie cu o situatie sociala nefavorabila cresterii copiilor, ei vor avea parte din start de un viitor condamnat. Pentru ei, este nevoie ca parintii sa aiba posibilitatea de a alege avortul.

2. Viol
Desi am cautat, nu am gasit inca o statistica asupra procentului de violatori care folosesc metode contraceptive atunci cand desfasoara actiunea reprobabila. Dar imi imaginez ca cei care recurg la astfel de solutii pentru a satisface niste nevoi animalice nu sunt in deplinatatea facultatilor mintale in acele momente si nu cred ca primul gand inainte de viol este protectia. Asadar, daca nici victima nu ia masuri contraceptive, rezultatul violului duce de multe ori la sarcini nedorite. Este adevarat ca, in cazul in care am tari intr-o societate perfecta, nu ar exista asemenea cazuri. Pana atunci insa, pentru acesti copii este nevoie de posibilitatea avortului.

3. Libera alegere
La 10 decembrie 1948, Adunarea Generala a O.N.U. a adoptat si proclamat Declaratia universala a drepturilor omului. Articolul 12 al acestei declaratii precizeaza ca: “Nimeni nu va fi supus la imixtiuni arbitrare în viata sa personala, în familia sa, în domiciliul sau în corespondenta sa, nici la atingeri aduse onoarei si reputatiei sale. Orice persoana are dreptul la protectia legii împotriva unor asemenea imixtiuni sau atingeri.” Ori, daca prin lege interzicem avortul restrangem dreptul omului de a avea o viata de familie asa cum isi doreste. Prin sarcini accidentale si nedorite de care nu poate scapa legal omul sufera o interventie in familia sa, interventie pe care nu o poate controla.

4. Resursele globale
Toata lumea stie ca resursele oferite de planeta pe care traim sunt finite. Omul este un puternic consumator al acestor resurse. Daca populatia creste, consumul creste. Ce se va intampla atunci cand vom ramane fara resurse? Haos si anarhie. Pentru a preveni acest scenariu care ar conduce la mai multe pierderi de vieti omenesti decat avorturile din ziua de astazi trebuie sa facem un calcul al resurselor ramase si al consumului actual al omenirii. Este adevarat ca planeta isi reface resursele, dar ritmul de regenerare al resurselor este cu mult mai mic decat rata de consum. Asadar trebuie sa adaptam rata de consum la ritmul de crestere. Presupunand ca rata medie de consum al unui singur om este constanta, rezulta ca trebuie redus numarul de oameni ai planetei astfel incat sa putem egala rata de regenerare. Cum reducem numarul de oameni daca noi incurajam reproducerea? Ar trebui sa organizam manifestatii pentru introducerea unei legi care sa introduca obligativitatea la avort pentru un numar mai mare de X copii, unde X se poate calcula din ecuatia anterioara.

5. Incultura societatii
A facut cineva o statistica a numarului de copii dintr-o gospodarie si ultima scoala absolvita de membrii acelei gospodarii? Este de-a dreptul ingrijorator cum cresterea numarului de copii dintr-o familie duce la scaderea nivelului educatiei acelor copii. Costurile cresterii si educatiei copilului nu pot fi acoperite de parinti si astfel copii sunt condamnati la incultura. Interzicerea avortului, combinata cu lipsa culturii parintilor in mediile defavorizate duc la cresterea exponentiala a numarului de copii, copii care vor trebui sa se autointretina neglijand astfel educatia. In timp, acest lucru duce la scaderea nivelului de educatie al societatii. Suntem siguri ca dorim asa ceva?

6. Istoria ne invata
Am vazut un documentar acum ceva vreme care prezenta ororile prin care treceau mame si copii in vremea lui Ceausescu. Dictatorul comunist era atat de preocupat de cresterea natalitatii incat a incercat sa sterga urmele negative ale acestei politici sociale. Dar in perioada respectiva au existat mame care au ramas cu sechele fizice sau psihice pe viata datorita incercarilor de a avorta ilegal folosind diferite obiecte casnice sau personal nepregatit corespunzator si medii insalubre pentru efectuarea acestor operatii. Pe de alta parte mai era si inchiderea copiilor cu malformatii in asa-zise camine de copii care nu erau altceva decat lagare de concentrare pentru a masca fata urata a societatii. Astfel, in Romania, oficial se nasteau numai copii frumosi si sanatosi. Interzicerea prin lege a avorturilor va duce din nou la trecerea in ilegalitate a acestei operatii si sunt mai mult decat sigur ca vor exista mame care vor vedea in avort singura cale de a merge mai departe. Aceste mame vor fi nevoite sa recurga la gesturi disperate care le vor dauna sau, daca vor fi mai instarite vor trebui sa apeleze la doctori din afara tarii pentru a putea indeplini sarcina propusa. Suntem siguri ca asta ne dorim?

7. Copii abandonati
Alta consecinta a interzicerii avorturilor va fi aceea de abandon al copiilor de catre parintii care nu-i pot intretine. Cresterea acestor copii departe de sanul unei familii presupune in primul rand o evolutie psihica deficitara a copilului si in al doilea rand un efort suplimentar asupra bugetului statului, buget care este deja subtiat de catre efectele crizei economice in care ne aflam. De ce sa nu permitem parintilor sa aleaga calea pe care o vad ei potrivita pentru viitorul familiei lor.

8. Morala crestina
Dogmele crestine sunt un subiect de dezbatere mult prea amplu pentru a putea fi discutate in acest articol. Singurul lucru pe care-l pot afirma este acela ca respectivele dogme au fost adoptate intr-o perioada in care era puternic incurajata natalitatea si se dorea popularea planetei. Intre timp lucrurile s-a mai schimbat pe Pamant si sunt de parere ca ar trebui sa se organizeze un nou sinod ecumenic pentru revizuirea si adaugirea randuielilor bisericesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu