Tot un drac - logo

joi, 23 decembrie 2010

Banca Transilvania si tehnologia

Am fost client al BT pentru 2 ani. Din toate produsele pe care ei le vand, cel mai tare m-a dernajat "BT Online Banking". Mai exact m-au deranjat sistemele de securitate pe care ei le impun. Asadar, pentru a putea accesa aplicatia online trebuie sa urmezi anumiti pasi:
1. Asteapta plicu' - presupune faptul ca, desi aplicatia e online, nu exista posibilitatea trimiterii pe mail, sau intr-o pagina web a informatiilor necesare pentru conectare. Tre' sa astepti "snail mail" si nu iti vine acasa, ci respectivul plic merge la agentia unde te-ai abonat la online banking. Asadar, mergi odata la sediul bancii, stai la coada, completezi formularul (desi ei au toate datele tale in calculator, nu se poate lista un formular completat pe care doar sa-l semnezi), te-ai abonat. Mergi peste ceva timp din nou la banca, iar stai la coada si iei plicul cu datele de conectare. Cam multi pasi pentru a afla ca....
2. Plicu' nu contine datele de conectare - Plicul primit contine doar un cod necesar pentru emiterea unui certificat digital. Certificat digital emis de o autoritate care nu este Banca Transilvania.
3. Emite ceverticatu' - Intri frumos pe net si emiti certificatul digital. Dar ai grija de unde intri pe net ca de la acel calculator si numai de la acel calculator te poti conecta mai apoi la aplicatia lor. Si sa te fereasca sfantu' sa emiti certificatul de 10 ori pentru 10 calculatoare ca pentru al unsprezecelea calculator tre' sa repeti miscarea de la pasul 1.
4. Deschide aplicatia - Dupa emiterea si instalarea certificatului te poti conecta la aplicatie. Sau nu! Cel putin nu cu browserul tau preferat. Aplicatia lor nu merge decat pe Internet Explorer. Astfel, daca folosesti cumva o distributie de linux pentru calculatorul tau... Ghinion! "They just don't give a fuck".
In concluzie, dezavantajele majore ale sistemului lor de online banking sunt:
- timpul necesar pentru aceesarea aplicatiei pentru prima data;
- securitatea excesiva;
- dependenta de browser si implicit dependenta de sistemul de operare.

Si de la ce m-am luat cu tehnologia BT: http://www.bancatransilvania.ro/mobile/
Tocmai au lansat superaplicatia Banca Transilvania pentru iPhone si ANdroid (special am scris prost ca asa e la ei pe site). Aplicatia asta are 7 functii magice dar nici una utila pentru mine ca utilizator.

Cu ce ma ajuta ca vad "Cursurile de schimb practicate de BT si convertor valutar" daca nu pot schimba banii care-i am in cont?
Cu ce ma ajuta "Localizarea unitatilor si a ATM-urilor BT, prin coordonate GPS, cu afisare pe harta interactiva" daca eu sunt la stana si vreau sa cumpar oi cu transfer din contul meu in contul ciobanului?
Cu ce ma ajuta "Simulator de credite" cand dobanzile sunt variabile si desfasuratorul de credit e valabil maxim 3 luni de la obtinerea creditului?
Cu ce ma ajuta "Simulator de depozite"? Si atat.
Cu ce ma ajuta "Posibilitatea de a stoca, in conditii de securitate, date despre conturile personale, in sectiunea “Safe”" cand nu pot face operatiuni pe acele conturi? Si mai mult de atat, respectiva posibilitate de salvare este de fapt o aplicatie de notite... nu neaparat conturi... sau carduri. Poti nota acolo orice prostie iti trece prin cap.
Cu ce ma ajuta "Cele mai noi informatii despre Banca Transilvania"? WTF do I care? Singurul caz in care mi-ar pasa ar fi daca ar da faliment, ca sa-mi pot retrage banii in timp util. Dar nu cred ca informatia asta va aparea in aplicatia mobile decat atunci cand va fi prea tarziu.
Cu ce ma ajuta "Agenda in care se pot inregistra cele mai importante date in relatia cu banca (conturi, PIN-uri, parole etc)" cand de fapt e una si aceeasi cu "Posibilitatea de a stoca, in conditii de securitate, date despre conturile personale, in sectiunea “Safe”"?

Asadar... o noua aplicatie deosebita, dar inutila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu